Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državna tajnica Bianca Matković sastala se u Ateni sa zamjenikom ministrice vanjskih poslova Helenske Republike Yannisom Valinakisom s kojim je održala političke konzultacije

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo prijateljskim odnosima između dviju država, te istaknuli kako postoji prostor za daljnju suradnju, posebice u području gospodarstva

"Foto: Državna tajnica za politička pitanja Bianca Matković i zamjenik ministrice vanjskih poslova Helenske Republike Yannis Valinakis"
Državna tajnica za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Bianca Matković sastala se u srijedu, 3. lipnja 2009. godine, u Ateni, sa zamjenikom ministrice vanjskih poslova Helenske Republike Yannisom Valinakisom s kojim je održala političke konzultacije.

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo prijateljskim odnosima između dviju država, te istaknuli kako postoji prostor za daljnju suradnju, posebice u području gospodarstva. Državna tajnica Matković uputila je zahvalu Helenskoj Republici na potpori Hrvatskoj tijekom pristupnog procesa za ulazak u NATO, a zamjenik ministrice Valinakis istaknuo je kako Hrvatska i u budućnosti može računati na podršku Helenske Republike na putu prema idućem prioritetnom vanjskopolitičkom cilju – punopravnom članstvu u Europskoj uniji.

Državna tajnica Matković upoznala je u tom smislu zamjenika ministrice Valinakisa s tijekom hrvatskih pristupnih pregovora s EU. Istaknula je kako Hrvatska ispunjava svoj dio posla i provodi usklađivanje zakonodavstva s Europskom unijom u skladu s planiranim rokovima, te izrazila uvjerenje kako će se tehnički dio pregovora dovršiti do kraja ove godine, sukladno Indikativnom planu Europske komisije. Izvijestivši ga o odnosima između Hrvatske i Slovenije u pogledu rješavanja graničnog prijepora, izrazila je uvjerenje u skoru slovensku deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora.

Također je bilo razgovora i o situaciji u jugoistočnoj Europi, pri čemu je istaknuta uloga Hrvatske kao faktora stabilnosti i zemlje modela za preostale zemlje regije na njihovom putu prema euroatlantskim integracijama.

Tijekom današnjeg boravka u Ateni državna tajnica Matković sastala se i s potpredsjednicom Parlamenta Helenske Republike i predsjednicom Parlamentarnog odbora za Europsku uniju Elisabeth Papadimitriou, s kojom je razgovarala o bilateralnim odnosima, pristupnom procesu Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji, te mogućim zajedničkim projektima, imajući u vidu mediteransku perspektivu obiju država.

Državna tajnica Matković sastala se i s posebnom savjetnicom predsjednika Vlade Helenske Republike za međunarodne odnose Marinom Skordeli s kojom je također razmotrila potencijale daljnje suradnje.



Priopćenja