Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik dr. sc. Davor Božinović sudjelovao je na međunarodnoj konferenciji

U svom izlaganju državni tajnik Božinović istaknuo je važnost euroatlantskih integracija kao dokazanog puta prema izgradnji održive sigurnosti, stabilnosti i prosperiteta u regiji

U svom izlaganju državni tajnik Božinović istaknuo je važnost euroatlantskih integracija kao dokazanog puta prema izgradnji održive sigurnosti, stabilnosti i prosperiteta u regiji, ali i sredstva ostvarivanja još nedovršene ideje o slobodnoj i cjelovitoj Europi. Naglasio je da je regija hrvatskim članstvom u NATO-u dobila svojega iskrenog zagovornika, a isti angažman zemlje regije mogu očekivati i u kontekstu europskih integracija nakon što Hrvatska postane punopravna članica Europske unije.

Državni tajnik Božinović rekao je da je proširenje NATO saveza i Europske unije hrvatski nacionalni interes, s obzirom na želju Hrvatske da bude okružena zemljama kompatibilnima u političkom, gospodarskom i sigurnosnom smislu. Taj interes ujedno je i poziv na suradnju i prevladavanje otvorenih pitanja.

U kontekstu pristupanja Europskoj uniji, državni tajnik Božinović dotaknuo se specifičnosti hrvatskoga pregovaračkog procesa. Također je ukazao na važnost održavanja jasne perspektive članstva zbog ostvarenja prosperitetne budućnosti kao i stoga jer ona predstavlja važan poticaj i putokaz sveobuhvatnim i zahtjevnim reformama koje se provode. Izrazio je uvjerenje da će sve zemlje regije postati članicama Europske unije, svaka prema individualnoj dinamici i u skladu s vlastitim postignućima.

Državni tajnik Božinović osvrnuo se i na iskustva u kampanji informiranja hrvatskih građana o NATO-u, ukazavši na političke, sigurnosne i gospodarske prednosti članstva u Sjevernoatlantskom savezu.

Na konferenciji je bilo riječi i o bilateralnim sporovima i njihovom utjecaju na proširenje EU, pri čemu je prevladalo stajalište o potrebi zadržavanja takvih sporova na bilateralnoj razini, imajući u vidu strateški interes EU o proširenju na zemlje jugoistočne Europe.



Priopćenja