Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković i mađarski veleposlanik u Zagrebu dr. Péter Imre Györkös potpisali su „Protokol o izmjenama Protokola između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Mađarske o provedbi Ugovora o obavljanju granične kontrole u cestovnom, ž

Ministar Jandroković kazao je kako dinamični odnosi Republike Hrvatske i Republike Mađarske, uključujući suradnju na razini pograničnih županija i gradova, mogu poslužiti kao primjer dobrosusjedstva prijateljstva

Ministar Jandroković kazao je kako dinamični odnosi Republike Hrvatske i Republike Mađarske, uključujući suradnju na razini pograničnih županija i gradova, mogu poslužiti kao primjer dobrosusjedstva prijateljstva. Zahvaljujući odličnoj međusobnoj suradnji u području nadzora granice i kontrole prometa preko graničnih prijelaza, brzo je postignut dogovor nadležnih službi o izmjeni Protokola.

Ministar Jandroković kazao je kako vjeruje da će ovim Protokolom biti otklonjene poteškoće stanovnika koji žive uz granicu, a koje su se počele osjećati nakon otvaranja novog cestovnog graničnog prijelaza Goričan-Letenye II na novoizgrađenoj autocesti Rijeka-Zagreb-Budimpešta krajem 2008. godine.

Kazao je kako Hrvatska i Mađarska dijele zajedničko povijesno, europsko nasljeđe i europske vrijednosti te će u tom smislu suradnja država u okvirima NATO-a, a ubrzo i u Europskoj uniji dobiti dodatne dimenzije. Pri tome, prekogranična suradnja zauzima svoje istaknuto mjesto, a vjerujemo da će ponovno otvaranje graničnog prijelaza Goričan-Letenye I za cestovni putnički promet biti prije svega na dobrobit lokalnog stanovništva s obje strane granice, kazao je ministar Jandroković.

Temeljem potpisanog Protokola, preko starog graničnog prijelaza Goričan-Letenye I omogućava se promet osobnim vozilima tijekom cijele godine, ali samo za stanovnike pograničnog (Međimurska i Varaždinska županija u Republici Hrvatskoj i županija Zala u Republici Mađarskoj). Za međunarodni putnički promet, izuzev prometa autobusima, granični prijelaz bio bi otvoren u razdoblju turističke sezone od 1. lipnja do 31. kolovoza.



Priopćenja