Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković primio je u posjet predsjednika Senata Češke Republike Premysla Sobotku

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo bilateralnim odnosima koje su ocijenili odličnim i bez otvorenih pitanja

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo bilateralnim odnosima koje su ocijenili odličnim i bez otvorenih pitanja. Ministar Jandroković je ujedno zahvalio predsjedniku Senata na potpori koju je Češka Republika pružila Republici Hrvatskoj na putu u NATO, kao i na potpori koju pruža na njenom putu u punopravno članstvo u EU. Također, pozdravio je i nedavnu ratifikaciju Lisabonskog ugovora u Senatu Češke Republike.

Govoreći o trenutnom stanju pregovora, ministar Jandroković je kazao kako Republika Hrvatska intenzivno rješava preostale obveze iz pregovaračkog procesa kako bi, prema završnom roku Indikativnog rasporeda (Road Map), 2009. godine dovršila tehnički dio pregovora. Kazao je kako je Hrvatska do sada ukupno otvorila 22 poglavlja, od čega je privremeno zatvorila 7 poglavlja.

S obzirom na napore koje je Hrvatska uložila u potrebne reforme i usklađivanje zakonodavstva, kao i na postignuća koja je ostvarila, ministar Jandroković izrazio je nezadovoljstvo slovenskom blokadom. Ujedno je izrazio žaljenje što zbog slovenske blokade tijekom češkog predsjedanja nije došlo do otvaranja i zatvaranja većeg broja pripremljenih poglavlja, iako je Republika Hrvatska ispunila sve svoje obaveze.

Ministar Jandroković izvijestio je predsjednika Senata Sobotku da je Hrvatska prihvatila posljednji prijedlog povjerenika Rehna o rješavanju graničnog pitanja sa Slovenijom u obliku kako je bio i predstavljen. Naglasio je kako Hrvatska očekuje trenutačni prekid blokade, kao i nastavak pristupnih pregovora. Završno, ministar Jandroković je ponovio kako Hrvatska ostaje pri stavu da konačno rješenje graničnog pitanja mora biti doneseno u skladu s međunarodnim pravom i u međunarodnopravnom postupku.

Sugovornici su raspravili i aktualnu situaciju u jugoistočnoj Europi i zaključili kako je za stabilnost ovog dijela Europe bitno nastaviti proces proširenja te svim zemljama regije dati jasnu europsku perspektivu.



Priopćenja