Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik dr. sc. Davor Božinović predstavljao je Republiku Hrvatsku na ministarskoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a

Istaknuvši važnost pravovremenog organiziranja rasprave na ovu važnu temu od strane Ruske Federacije koja tijekom svibnja predsjeda Vijećem sigurnosti, državni tajnik Božinović napomenuo je da arapsko-izraelski sukob ima globalni doseg, ali i da perspektiva za njegovo rješavanje uvelike ovisi o snažnijem uključivanju, kako zainteresiranih strana, tako i vodećih zemalja svijet

Istaknuvši važnost pravovremenog organiziranja rasprave na ovu važnu temu od strane Ruske Federacije koja tijekom svibnja predsjeda Vijećem sigurnosti, državni tajnik Božinović napomenuo je da arapsko-izraelski sukob ima globalni doseg, ali i da perspektiva za njegovo rješavanje uvelike ovisi o snažnijem uključivanju, kako zainteresiranih strana, tako i vodećih zemalja svijeta.

Napomenuo je pritom kako djelovanje nove američke vlade, na čelu s predsjednikom Barackom Obamom, predstavlja novi moment u tom smislu, te istaknuo kako treba uložiti dodatni napor da bi se očuvao postojeći zamah i iskoristio dosad postignuti napredak. Državni tajnik Božinović kazao je kako je Hrvatska u tom smislu pozdravila i rusku inicijativu nadogradnje procesa iz Annapolisa jačim naglaskom na regionalni aspekt sukoba, postojeću regionalnu podršku mirovnom procesu, prije svega Egipta, te obnavljanje odnosa između Izraela i Sirije te Sirije i Libanona.

Republika Hrvatska, iz iskustava regije kojoj pripada, drži da je važno da međunarodna zajednica, uključujući i Vijeće sigurnosti i Kvartet, nastave poticati obje strane na približavanje zajedničkom cilju, kazao je državni tajnik Božinović te istaknuo hrvatsko stajalište kako rješenje bliskoistočnog mirovnog procesa treba biti temeljeno na postojanju dviju država – Izraela i Palestine, koje će živjeti u miru i sigurnosti.

Ukazao je i na važnost obnove i dugoročnog razvoja pojasa Gaze koji prvenstveno ovise o stabilnom i sigurnom okruženju koje pak ostaje ključno za održivo otvaranje graničnih prijelaza u i iz Gaze. Postkrizno razdoblje u Gazi pokazalo je važnost među-palestinskog pomirenja, rekao je državni tajnik Božinović te dodao kako je za postizanje mira i stabilnosti na Bliskom istoku nužno da politički proces prati i ekonomski razvoj tog područja.

Sjednica Vijeća sigurnosti rezultirala je predsjedničkom izjavom koja poziva na nastavak procesa iz Annapolisa, koji bi trebao dobiti novi zamah na konferenciji u Moskvi do kraja ove godine.



Priopćenja