Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik Davor Božinović sudjelovao je na ministarskom sastanku Partnerskog vijeća Američko-jadranske povelje

Na sastanku je potvrđena važnost uloge koju Američko-jadranska povelja ima u jačanju regionalne suradnje, izgradnji povjerenja i poticanja procesa euroatlantskih integracija, a također je potvrđena uzajamna podrška i solidarnost zemalja sudionica na njihovom putu prema euroatlantskim integracijama

Na sastanku je potvrđena važnost uloge koju Američko-jadranska povelja ima u jačanju regionalne suradnje, izgradnji povjerenja i poticanja procesa euroatlantskih integracija, a također je potvrđena uzajamna podrška i solidarnost zemalja sudionica na njihovom putu prema euroatlantskim integracijama.

Sudionici sastanka pohvalili su doprinos Makedonije te su izrazili očekivanje da će ova zemlja uskoro postati članicom NATO-a. Također su iskazali snažnu potporu Bosni i Hercegovini te Crnoj Gori na njihovom putu prema euroatlantskim integracijama.

Istaknuta je važnost Deklaracije sa sastanka na vrhu u Strasbourgu i Kehlu kojom je pohvaljeno izvrsno funkcioniranje NATO-ove misije KFOR te kojom se pozdravlja razmještaj EU Misije vladavine prava na Kosovu (EULEX).

Sudionici sastanka također su izrazili čvrsto uvjerenje da je euroatlantska perspektiva jugoistočne Europe glavna pokretačka snaga za daljnje provođenje nacionalnih reformi i transformacijskih procesa u regiji te da je ujedno najvažniji poticaj postizanju dugotrajne političke, društvene i gospodarske stabilnosti.



Priopćenja