Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković primio je visokog predstavnika i posebnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka, koji je boravio u službenom posjetu Republici Hrvatskoj

Tom prigodom izraženo je obostrano zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom i spremnost Republike Hrvatske za nastavkom dobre suradnje s Uredom Visokog predstavnika

Tom prigodom izraženo je obostrano zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom i spremnost Republike Hrvatske za nastavkom dobre suradnje s Uredom Visokog predstavnika.

Ministar Jandroković kazao je kako Republika Hrvatska podržava nastojanja međunarodne zajednice u pronalaženju sveobuhvatnog i trajnog rješenja za BiH, takvog koje će omogućiti stabilnost i euroatlantsku perspektivu Bosni i Hercegovini. Pritom Hrvatska poštuje temeljna načela u odnosu prema Bosni i Hercegovini - teritorijalna cjelovitost, suverenost, jednakopravnost tri konstitutivna naroda i ustavne reforme koje će osigurati funkcionalnu državu i euroatlantsku perspektivu Bosni i Hercegovini, pojasnio je Jandroković.

U razgovoru je bilo riječi i o prijedlogu Zakona o zaštiti domaće proizvodnje, kojim bi se, ukoliko kao takav bude prihvaćen u Parlamentu BiH, diskriminirao uvoz iz Hrvatske i prekršila pravila CEFTA-e. To je neprihvatljivo i ne bi bilo dobro za međusobne odnose jer je Hrvatska jedan od najznačajnijih trgovinskih partnera BiH u izvozu i uvozu.

Što se tiče granice i ostalih otvorenih pitanja, ministar Jandroković je istaknuo kako se sva otvorena pitanja s Bosnom i Hercegovinom trebaju rješavati u europskom duhu suradnje i međusobnog razumijevanja.

Vezano uz predložene ustavne reforme u BiH, Republika Hrvatska se zalaže za ona rješenja koja bi Hrvatima, kao najmalobrojnijem konstitutivnom narodu u BiH, omogućila jednakopravnost, zaštitu vitalnih nacionalnih interesa i ravnopravno sudjelovanje u procesu odlučivanja u tijelima vlasti zajedno s druga dva konstitutivna naroda. Hrvatska nije zadovoljna sadašnjim položajem Hrvata u BiH i potrebno je uložiti dodatne napore za poboljšanje njihova položaja. Naime, nikome nije u interesu da Hrvati napuštaju svoju domovinu, zaključio je ministar Jandroković.

Na sastanku je bilo riječi i o stanju u regiji. Ocijenjeno je da hrvatski pristupni pregovori za članstvo u EU imaju stratešku važnost za ostale države regije. Ponovljena je spremnost Hrvatske da svoja iskustva u procesu pristupanja euroatlantskim integracijama podijeli sa zemljama regije.



Priopćenja