Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik dr. sc. Davor Božinović sastao se s Teresom Ribeiro, državnom tajnicom za europske poslove Ministarstva vanjskih poslova Portugala

Na sastanku je potvrđeno da su bilateralni odnosi vrlo dobri i neopterećeni otvorenim pitanjima uz obostranu želju za njihovim daljnjim razvojem, poglavito u području gospodarstva i kulture

Na sastanku je potvrđeno da su bilateralni odnosi vrlo dobri i neopterećeni otvorenim pitanjima uz obostranu želju za njihovim daljnjim razvojem, poglavito u području gospodarstva i kulture.

Državni tajnik Božinović zahvalio je na kontinuiranoj potpori Portugala hrvatskom putu u euroatlantske integracije te istaknuo odlučnost Hrvatske da nastavi sa započetim reformama i svim aktivnostima vezanim za usklađivanje zakonodavstva s pravnom stečevinom EU-a. Izrazio je nadu da će Slovenija uskoro deblokirati hrvatske pregovore s EU nakon što je Hrvatska prihvatila posljednji prijedlog povjerenika EK za proširenje Ollija Rehna.

Državna tajnica Ribeiro izrazila je portugalsku potporu Hrvatskoj za članstvo u EU te čestitala na nedavnom ulasku Hrvatske u NATO. Istaknula je da je Hrvatska primjer drugim zemljama regije te izrazila želju da Hrvatska nastavi putem reformi i uskoro riješi granični spor sa Slovenijom. Portugal podržava prijedlog povjerenika EK za proširenje Ollija Rehna kako bi se što prije došlo do obostrano zadovoljavajućeg rješenja i deblokiranja pregovora, rekla je državna tajnica Ribeiro. Napomenula je kako Portugal i Španjolska također imaju otvoreno granično pitanje, no to nije omelo njihove bilateralne odnose kao ni europsku perspektivu dviju država.

Zaključno je konstatirano kako nedavno uvedena izravna zrakoplovna linija između Lisabona i Zagreba predstavlja veliki poticaj za povećanje kako trgovinske razmjene tako i broja turista koji iz Portugala dolaze u Hrvatsku.



Priopćenja