Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državna tajnica i glavna koordinatorica za praćenje aktivnosti vezanih uz pregovore s Europskom unijom Bianca Matković održala je drugi ovogodišnji sastanak s EU koordinatorima iz ministarstava i drugih državnih tijela uključenih u procese pristupnih prego

Upoznavši nazočne s dosadašnjim tijekom pristupnih pregovora državna tajnica Matković istaknula je kako je 2009. završna godina hrvatskih priprema za punopravno članstvo u EU pa se stoga žele intenzivirani svi potrebni procesi kako bi Hrvatska spremna dočekala slovensku deblokadu

Upoznavši nazočne s dosadašnjim tijekom pristupnih pregovora državna tajnica Matković istaknula je kako je 2009. završna godina hrvatskih priprema za punopravno članstvo u EU pa se stoga žele intenzivirani svi potrebni procesi kako bi Hrvatska spremna dočekala slovensku deblokadu.

Napomenula je pritom kako su do sada otvorena 22 poglavlja, od kojih je 7 privremeno zatvoreno, te kako je zbog svih ispunjenih obveza Hrvatska dosad očekivala značajniji napredak u statistici pregovora. No, zbog slovenske blokade, u ovome trenutku nije moguće otvoriti dodatnih 9 poglavlja te privremeno zatvoriti 3 poglavlja pregovora, u kojima je Hrvatska ispunila sve potrebne obveze i postavljena mjerila, a što je verificirala i Europska komisija i 26 država članica.

U tom smislu, državna tajnica Matković rekla je kako formalna statistika pregovora ne odražava i stvarno stanje hrvatskog napretka u pristupnom procesu, što je istaknuto i na prošlotjednom sastanku Vijeća za provedbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Također je kazala kako, unatoč slovenskoj blokadi, hrvatska Vlada ostaje odlučna nastaviti s aktivnostima koje se odnose na usklađivanje zakonodavstva s pravnom stečevinom EU, a imajući pritom u vidu i zaštitu vitalnih nacionalnih interesa.

EU koordinatore državna tajnica Matković upoznala je s preostalim obvezama u tekućoj godini, te planom usklađivanja zakonodavstva i ispunjavanju mjerila u pregovorima. Hrvatska, naime, ulazi u najzahtjevnije razdoblje usklađivanja sa standardima EU u kojem do kraja godine preostaje za usvajanje 47 zakona, 182 podzakonska akta i 132 provedbene mjere.



Priopćenja