Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

U organizaciji Veleposlanstva RH u Republici Makedoniji u Skopju je održan zajednički koncert hrvatskih virtuoza

Uz domaćine koncerta veleposlanika Republike Hrvatske u Makedoniji Ivana Kujundžića i skopskog biskupa i apostolskog eksarha dr. Kiru Stojanova koncertu u skopskoj katedrali nazočili su i drugi crkveni velikodostojnici i politički dužnosnici

Uz domaćine koncerta veleposlanika Republike Hrvatske u Makedoniji Ivana Kujundžića i skopskog biskupa i apostolskog eksarha dr. Kiru Stojanova koncertu u skopskoj katedrali nazočili su i drugi crkveni velikodostojnici i politički dužnosnici, među kojima i ministar obrane Republike Makedonije Zoran Konjanovski, te brojni drugi uzvanici.

Puno prepuštanje sjajnoj glazbi i dodatnu čar posjetiteljima sinoćnjeg koncerta dala je i činjenica da su, po preporuci maestra Perestegia, oko oltara postavljena dva velika videozida pa se sve vrijeme moglo pratiti glazbenike na galeriji što je, osobito za domaću publiku kojoj su orgulje u katedrali „Presvetog Srca Isusovog“ prvi takav instrument u Makedoniji, bila prva i jedinstvena prilika.

Inače, pred nepunih pola godine na tadašnjem „Božićnom koncertu“, također u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Skopju, prve orgulje u Makedoniji promovirao je upravo profesor Perestegi.

Sinoćnja svečanost orgulja u Skopju zaokružena je izložbom postera i fotografija 20 najpoznatijih, uglavnom baroknih orgulja, postavljenom u prestižnoj skopskoj multimedijalnoj galeriji „Mala stanica“ Muzeja Makedonije. Riječ je o slikama orgulja počevši od onih u Pavlinskom samostanu u Lepoglavi, preko Krapine, Kutine, Zagreba, Buja, Poreča i Rovinja do Šibenika i Dubrovnika.



Priopćenja