Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković primio je u oproštajni posjet veleposlanika Japana u Republici Hrvatskoj Tetsuhisa Shirakawu

Sugovornici su potvrdili prijateljske odnose između dviju zemalja koji su u stalnom usponu. Ministar Jandroković tom je prigodom zahvalio veleposlaniku Shirakawi na osobnom doprinosu u unaprjeđenju bilateralnih odnosa između Hrvatske i Japana tijekom svog veleposlaničkog mandata, a posebnu zahvalu uputio je japanskoj Vladi na pomoći Hrvatskoj u nizu humanitarnih i znanstvenih projekata te u razminiranju

Sugovornici su potvrdili prijateljske odnose između dviju zemalja koji su u stalnom usponu. Ministar Jandroković tom je prigodom zahvalio veleposlaniku Shirakawi na osobnom doprinosu u unaprjeđenju bilateralnih odnosa između Hrvatske i Japana tijekom svog veleposlaničkog mandata, a posebnu zahvalu uputio je japanskoj Vladi na pomoći Hrvatskoj u nizu humanitarnih i znanstvenih projekata te u razminiranju.

Veleposlanik Shirakawa kazao je kako Japan daje punu potporu ulasku Hrvatske u euroatlantske interacije, a u cilju daljnjeg unaprjeđenja međudržavnih odnosa prenio je poziv ministru Jandrokoviću da posjeti Japan, što je on i prihvatio.

U razgovoru o mogućnostima daljnjeg razvoja gospodarske suradnje, posebno je istaknuto kako je u posljednje tri godine broj japanskih turista učetverostručen, tako da je 2008. godine Hrvatsku posjetilo čak 144 tisuće japanskih gostiju.

Također se razgovaralo i o suradnji dviju zemalja u okviru Vijeća sigurnosti UN-a, u čijem radu Hrvatska i Japan trenutno sudjeluju kao nestalne članice.



Priopćenja