Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

U MVPEI-u je održan informativni brifing za veleposlanike i predstavnike diplomatskih misija država članica Europske unije i NATO-a akreditirane u RH

Na brifingu nazočnima su pojašnjeni pravni aspekti hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora, te im je predstavljena kronologija dosadašnjih pokušaja njegovog rješavanja

Na brifingu koji je vodila glavna pravna savjetnica u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Andreja Metelko-Zgombić nazočnima su pojašnjeni pravni aspekti hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora, te im je predstavljena kronologija dosadašnjih pokušaja njegovog rješavanja.

Posebno je pritom istaknuto kako je velik napredak bio postignut u kolovozu 2007. godine dogovorom dvaju premijera Ive Sanadera i Janeza Janše da se rješavanje spora prepusti međunarodnom pravosudnom tijelu – Međunarodnom sudu pravde u Haagu. Tada su osnovana i međudržavna povjerenstva za utvrđivanje prijepornih točaka na granici te za pripremu pravnog okvira pa je stoga s hrvatske strane ponovno izraženo žaljenje zbog nedavnog povlačenja slovenske strane iz rada međudržavnih povjerenstava.

Glavna pravna savjetnica Metelko-Zgombić napomenula je kako Republika Hrvatska pozdravlja inicijativu povjerenika Europske komisije za proširenje Ollija Rehna za rješavanje hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora koja bi uključila medijaciju, no također kazavši kako bi ona trebala, u skladu s međunarodnim pravom, dvjema zemljama pomoći u pripremi za izlazak pred međunarodno pravosudno tijelo.

U kontekstu pregovora Hrvatske s Europskom unijom ponovno je istaknula hrvatsko stajalište kako se rješavanje bilateralnog graničnog spora ne smije vezivati s pristupnim pregovorima Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji, te je ponovila kako je Hrvatska spremna dati čvrsta jamstva kako u pregovorima neće prejudicirati granicu sa Slovenijom.



Priopćenja