Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik dr. sc. Davor Božinović primio je u posjet obnašatelja dužnosti direktora za proširenje u Europskoj komisiji Dirka Langea

Državni tajnik Božinović zahvalio je na pomoći koju Europska komisija pruža u pregovorima RH s EU

Državni tajnik Božinović zahvalio je na pomoći koju Europska komisija pruža u pregovorima RH s EU. Po pitanju slovenske blokade ponovio je stajalište Republike Hrvatske koje se temelji na načelima Europske unije i stavu koji EU zastupa, a to je pronalaženje rješenja za granična pitanja na temelju međunarodnog prava, odnosno pred Međunarodnim sudom u Haagu.

Lange je pozdravio hrvatski odgovor na inicijativu povjerenika Europske komisije za proširenje Ollija Rehna i rekao da se nada pozitivnom ishodu razgovora koji slijede.

Na sastanku su raspravljena pitanja vezana uz pregovore RH s EU. Sugovornici su se složili da je dosta učinjeno, ali i da Hrvatskoj predstoji ispunjavanje preostalih zadaća kako bi se pregovori nastavili prema indikativnom rasporedu Europske komisije za završetak pregovora do kraja 2009. godine.

Državni tajnik Božinović istaknuo je značenje koje hrvatski pregovori imaju za stabilnost jugoistočne Europe i europsku perspektivu zemalja u regiji, dodavši kako i u tom kontekstu treba gledati odvajanje bilateralnog otvorenog pitanja Hrvatske i Slovenije od eurointegracijskog procesa. Ponovio je da će Hrvatska nastaviti pružati punu podršku zemljama u regiji da što prije postanu članice Europske unije.



Priopćenja