Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković boravi u službenom posjetu Portugalskoj Republici, gdje se sastao s portugalskim ministrom vanjskih poslova Luísom Amadom

Bilateralni odnosi u stalnom su usponu i bez otvorenih pitanja, složili su se ministri Jandroković i Amado

Bilateralni odnosi u stalnom su usponu i bez otvorenih pitanja, složili su se ministri Jandroković i Amado. Portugalska Republika pruža kontinuiranu potporu Republici Hrvatskoj na njezinom putu prema euroatlantskim integracijama, posebice vezanu za prenošenje iskustava Portugala iz toga procesa. Dodatnu potvrdu vrlo dobrim bilateralnim odnosima daje i Memorandum o suradnji ministarstva vanjskih poslova dviju zemalja koji su ministri danas potpisali. Taj će Memorandum, kazao je ministar Jandroković, biti dobra osnova za održavanje redovitih političkih konzultacija o regionalnim i međunarodnim pitanjima od obostranog interesa između predstavnika dvaju Ministarstava.

U razgovoru o gospodarskoj suradnji u kojoj postoji prostor za unapređenje odnosa, istaknut je interes za prenošenjem znanja i iskustava Portugalske Republike u području javno-privatnog partnerstva. Također je bilo riječi i o poslovnoj suradnji u upravljanju projektima vezanima za Luku Rijeka, kao i o turističkoj posjećenosti Portugalaca Republici Hrvatskoj za što se u odnosu na prošlu godinu bilježi rast od 10 posto.

Ministar Jandroković, govoreći o pristupu Hrvatske u punopravno članstvo u Sjevernoatlantskom savezu, izvijestio je ministra Amada kako je proces ratifikacije Protokola o proširenju u svim parlamentima zemalja članica NATO-a završen, te da se očekuje skorašnje deponiranje preostale nekolicine nacionalnih instrumenata ratifikacije u američki State Department, kako bi Republika Hrvatska postala punopravna članica na summitu NATO-a u Strasbourgu i Kehlu u travnju ove godine.

Vezano za aktualno stanje hrvatskih pristupnih pregovora za članstvo u Europskoj uniji, ministar Jandroković u ovoj je prigodi ponovio kako je Republika Hrvatska odlučna nastaviti istim tempom provoditi sve potrebne reforme kako bi se pregovori zaključili do kraja 2009. godine. Detaljno je objasnio hrvatske stavove o inicijativi Europske komisije i prijedlogu medijacije, ističući da bilateralni prijepori ne smiju biti dio hrvatskog pregovaračkog procesa i da se moraju riješiti u okviru Međunarodnog suda pravde u Haagu. Suglasivši se s hrvatskim argumentima, ministar Amado izrazio je uvjerenje da se navedena pitanja neće odraziti na dinamiku pregovaračkog procesa koji bi trebao biti završen tijekom 2009. godine.

U utorak, 10. ožujka 2009. godine, ministar Jandroković sastat će se s predsjednikom Parlamenta Portugalske Republike Jaimeom Gamom, a nakon toga ministar Jandroković putuje u Bruxelles gdje će se sastati s povjerenikom Europske komisije za proširenja Ollijem Rehnom i ministrom vanjskih poslova Republike Slovenije Samuelom Žbogarom.



Priopćenja