Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Veleposlanik Simonić posjetio je Šangaj te se tom prigodom susreo s gradonačelnikom Šangaja Hanom Zhengom

Gradonačelnik Zheng zahvalio je veleposlaniku Simoniću na posjetu, istaknuvši kako se time pokazuje interes hrvatske strane za daljnjim jačanjem međusobne suradnje. Upoznao ga je i s pripremama za Svjetsku izložbu EXPO koja će se 2010. godine održati u Šangaju

Gradonačelnik Zheng zahvalio je veleposlaniku Simoniću na posjetu, istaknuvši kako se time pokazuje interes hrvatske strane za daljnjim jačanjem međusobne suradnje. Upoznao ga je i s pripremama za Svjetsku izložbu EXPO koja će se 2010. godine održati u Šangaju. Veleposlanik Simonić rekao je kako Republika Hrvatska razumije dimenziju i značaj EXPO-a za kinesku stranu.

Veleposlanik Simonić istaknuo je kako je hrvatskoj strani svakako u interesu odrediti uža područja suradnje sa Šangajem, posebice uzimajući u obzir informaciju prema kojoj je ovaj grad u 2007. godini ostvario ukupni BDP od gotovo 176 milijardi USD. Rekavši kako je određeno nekoliko podudarnih prioriteta za razvoj budućih odnosa, kao što su turizam, kultura i sport, podsjetio je kako je Hrvatska turistička zajednica već prepoznala potencijal ovog emitivnog tržišta, te već nekoliko godina sudjeluje na turističkom sajmu u Šangaju.

Imajući u vidu namjere čelnika Kineskoga olimpijskog odbora da Šangaj postane jedna od svjetskih sportskih metropola, veleposlanik Simonić naglasio je kako je Hrvatska spremna ponuditi i stručno znanje te iskustvo u nizu sportskih aktivnosti.

Veleposlanik Simonić također je prenio je poziv gradonačelniku Zhengu da posjeti Republiku Hrvatsku i sudjeluje na Konferenciji o održivom razvoju gradova koja će se u travnju održati u Zagrebu. Osim toga, gradovi Zagreb i Šangaj su gradovi prijatelji i 2010. godine proslavit će 30 godina tog važnog odnosa.



Priopćenja