Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković primio je izaslanstvo Zajedničkog odbora za europske poslove parlamenta Irske, predvođeno predsjednikom Odbora Bernardom Durkanom

Uz izraženo zadovoljstvo vrlo dobrim bilateralnim odnosima bez otvorenih pitanja, ministar Jandroković iskazao je i zahvalnost na kontinuiranoj potpori Irske tijekom hrvatskog puta prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji, posebice u razdoblju irskog predsjedanja Unijom kada je Republika Hrvatska dobila status kandidatkinje za članstvo

Uz izraženo zadovoljstvo vrlo dobrim bilateralnim odnosima bez otvorenih pitanja, ministar Jandroković iskazao je i zahvalnost na kontinuiranoj potpori Irske tijekom hrvatskog puta prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji, posebice u razdoblju irskog predsjedanja Unijom kada je Republika Hrvatska dobila status kandidatkinje za članstvo. Istaknuto je da postojeće međusobno razumijevanje i bliskost mnogih stavova predstavljaju dobru osnovu za razvoj partnerskih odnosa dviju zemalja po ulasku Republike Hrvatske u Europsku uniju. Isto tako, ministar je zahvalio na irskoj bilateralnoj pomoći u pretpristupnom razdoblju, u području raspolaganja EU fondovima, poljoprivredi i reformi javne uprave.

U razgovoru o hrvatskim pristupnim pregovorima za članstvo u Europskoj uniji, ministar Jandroković istaknuo je kako je Republika Hrvatska odlučna nastaviti istim tempom provoditi sve potrebne reforme kako bi se pregovori zaključili do kraja 2009. godine.

O aktualnoj situaciji vezanoj za Republiku Sloveniju, ministar Jandroković irskom je izaslanstvu prenio hrvatski stav kako su pitanje razgraničenja između dviju država i pregovori za članstvo u Europskoj uniji dva odvojena procesa koja se isto trebaju i tretirati, te kako oni ne bi trebali utjecati na hrvatske odnose s Europskom unijom i Sjevernoatlantskim savezom. Dodao je da je inicijativa povjerenika Europske unije za proširenje Olija Rehna o potrebi nastavka kontinuiranog dijaloga u kojemu se jasno odvajaju dva spomenuta procesa pozdravljena u Republici Hrvatskoj. Hrvatska vjeruje da se pitanje razgraničenja sa Republikom Slovenijom treba riješiti u europskom i dobrosusjedskom duhu pred međunarodnim pravosudnim tijelom koje bi donijelo odluku obvezujuću za obje strane.

Sugovornici su razmijenili mišljenja i o pristupanju Republike Hrvatske Sjevernoatlantskom savezu, a zadovoljstvo je izraženo dosadašnjim tijekom ratificiranja Protokola o proširenju NATO-a na Republiku Hrvatsku, kao i deponiranjem nacionalnih instrumenata ratifikacije u američkom State Departmentu, pri čemu je ministar Jandroković naglasio uvjerenje da će Republika Hrvatska postati punopravna članica Sjevernoatlantskog saveza na summitu u Strasbourgu i Kehlu u travnju ove godine.



Priopćenja