Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

MVPEI primilo je obavijest o ratifikaciji Protokola o proširenju Sjevernoatlantskog saveza na Republiku Hrvatsku od strane Parlamenta Helenske Republike

Pozdravljajući odluku helenskog Parlamenta, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija ističe kako je tim činom Protokol o proširenju NATO-a na Republiku Hrvatsku ratificiran u parlamentima svih 26 zemalja članica Sjevernoatlantskog saveza

Pozdravljajući odluku helenskog Parlamenta, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija ističe kako je tim činom Protokol o proširenju NATO-a na Republiku Hrvatsku ratificiran u parlamentima svih 26 zemalja članica Sjevernoatlantskog saveza.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija očekuje da će u najskorije vrijeme i u Republici Sloveniji završiti parlamentarna rasprava o već ratificiranom Protokolu o proširenju Sjevernoatlantskog saveza na Republiku Hrvatsku.

Do sada je 12 zemalja članica NATO saveza završilo proces deponiranja nacionalnih instrumenata ratifikacije kod depozitara Sjevernoatlantskog ugovora, odnosno u američkom State Departmentu. Polaganjem ratifikacijskog instrumenta u State Departmentu smatra se da je ratifikacija Protokola o proširenju Sjevernoatlantskog saveza na Republiku Hrvatsku u potpunosti dovršena. Kada svih 26 zemalja članica okonča proces deponiranja nacionalnih instrumenata ratifikacije, glavni tajnik NATO-a će uputiti poziv Republici Hrvatskoj da pristupi Sjevernoatlantskom savezu.

Nakon toga Hrvatski sabor treba ratificirati Sjevernoatlantski ugovor i deponirati isti u State Department. Činom deponiranja Republika Hrvatska i formalno postaje punopravna članica NATO saveza.



Priopćenja