Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković primio je ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Svena Alkalaja

Ministri Jandroković i Alkalaj prilikom sastanka su se složili kako su bilateralni odnosi prijateljski, dinamični i dobrosusjedski

Ministri Jandroković i Alkalaj prilikom sastanka su se složili kako su bilateralni odnosi prijateljski, dinamični i dobrosusjedski.

Republika Hrvatska podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine s tri jednakopravna i konstitutivna naroda, kao i reforme temeljene na zajedničkim naporima političkih snaga u Bosni i Hercegovini i međunarodne zajednice koje dovode do funkcionalnog ustroja države, ponovio je ministar Jandroković hrvatske stavove.

U razgovoru je ministar Jandroković iznio kako Republika Hrvatska podržava euroatlantske ambicije Bosne i Hercegovine, te je podsjetio na hrvatsku potporu potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom kao važnog koraka za Bosnu i Hercegovinu u njezinom približavanju Uniji. Istaknuta je ponuđena pomoć hrvatske strane u prenošenju iskustava u procesu pristupnih pregovora za punopravno članstvo u Europskoj uniji, kao i želja za što skorijim dobivanjem statusa kandidata Bosne i Hercegovine za članstvo u Uniji. Također, ministar Jandroković je dodao kako Republika Hrvatska neće otvorenim bilateralnim pitanjima opterećivati približavanje Bosne i Hercegovine euroatlantskim integracijama.

Ministri su raspravili i pitanje deviznih štednih uloga koje su građani obiju zemalja uplaćivali u Ljubljansku banku, a čijom su neisplatom teško pogođeni. U tom kontekstu, s hrvatske strane je predloženo da se stručne službe obiju država sastanu kako bi razmijenili mišljenja, uskladili stajališta i dogovorili zajedničke poteze u ovoj problematici.

Dogovoren je i nastavak rada Mješovitog povjerenstva za granice sastavljenog od ekspertnih skupina koje će nastojati otvorena pitanja riješiti u što skorije vrijeme i na obostrano zadovoljavajući način.

Ministar Jandroković također je izrazio zadovoljstvo ulaskom Bosne i Hercegovine, kao i Crne Gore, u članstvo Američko–jadranske povelje (A5) - foruma za suradnju koji se pokazao vrlo korisnim za razvoj partnerskog i savezničkog duha i jačanje konkretnih oblika suradnje na putu prema Sjevernoatlantskom savezu. U tom kontekstu, naglasio je kako je euroatlantska perspektiva zemalja regije najbolje jamstvo za postizanje stabilnosti, sigurnosti i mira. Ministar Alkalaj čestitao je hrvatskoj strani na dosadašnjim postignućima na putu prema euroatlantskim integracijama.

Ovom je prigodom pozdravljen i uspjeh Bosne i Hercegovine povodom potpore njezinoj kandidaturi za nestalni članicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda za razdoblje 2010.-2011. godine kao države kandidatkinje u istočnoeuropskoj skupini, za što Bosni i Hercegovini pružamo svekoliku potporu, kazao je ministar Jandroković.

U odnosu na pregovore i inicijative o ustavnom uređenju Bosne i Hercegovine, ministar Jandroković je dodao kako Republika Hrvatska pozdravlja preuzimanje odgovornosti vodećih političkih čimbenika, s nadom da će ti pregovori, uz poštivanje atmosfere demokratskog dijaloga, dovesti do ustroja države koji bi bio prihvatljiv za sva tri konstitutivna naroda i sve političke opcije. Isto tako, kazao je, zalažemo se za ustavna rješenja koja će Hrvatima osigurati ravnopravan status s druga dva konstitutivna naroda, učinkovitu zaštitu vitalnih nacionalnih interesa, te ravnopravno sudjelovanje u svim razinama vlasti.

Vezano za gospodarsku suradnju, istaknuto je zadovoljstvo njezinim razvojem, posebno trgovinskom razmjenom od gotovo 3 milijarde američkih dolara u 2008. godini. No budući da postoji prostor za daljnje jačanje gospodarske suradnje, ministri su razgovarali o područjima daljnjih ulaganja, prometne povezanosti i projektu izgradnje koridora Vc i drugim cestovnim dionicama na kojima određene hrvatske tvrtke već posluju, te energetici - posebice u projektu Jadransko-jonskog plinovoda. Također je izraženo zadovoljstvo ostvarenim rezultatima u trgovinskoj razmjeni koja bilježi trend povećanja.



Priopćenja