Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković sudjeluje na 45. Münchenskoj konferenciji o sigurnosnoj politici koja se održava od 6. do 8. veljače 2009. godine.

Na ovogodišnjoj Münchenskoj konferenciji na kojoj su, među ostalim bili, predsjednik Francuske Republike Nicolas Sarkozy, potpredsjednik SAD-a Joseph R. Biden, predsjednik Vlade Republike Poljske Donald Tusk, kancelarka Savezne Republike Njemačke Angela Merkel i drugi

Na ovogodišnjoj Münchenskoj konferenciji na kojoj su, među ostalim bili, predsjednik Francuske Republike Nicolas Sarkozy, potpredsjednik SAD-a Joseph R. Biden, predsjednik Vlade Republike Poljske Donald Tusk, kancelarka Savezne Republike Njemačke Angela Merkel i drugi, raspravljalo se o odnosima Sjevernoatlantskog saveza i Ruske Federacije u kontekstu budućnosti europske sigurnosti, mjerama kontrole širenja naoružanja, budućnosti pitanja nuklearnog oružja, odnosima u području Zakavkazja, Zapadnog Balkana te Bliskog i Srednjeg Istoka, te budućnosti Sjevernoatlantskog saveza i misije u Afganistanu.

Na marginama konferencije ministar Jandroković je, nakon sastanka s bavarskom ministricom za europska i savezna pitanja Emiliom Müller, imao i bilateralni susret s ministrom vanjskih poslova Republike Finske Alexanderom Stubbom, kao i više kraćih neformalnih susreta s ministrima vanjskih poslova zemalja članica Europske unije. U razgovoru s ministrima vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske, Republike Slovenije i Helenske Republike, ministru Jandrokoviću rečeno je da će se proces ratifikacije za punopravno članstvo Republike Hrvatske u Sjevernoatlanski savez i u tim zemljama uskoro dovršiti. U razgovoru s glavnim tajnikom NATO-a Jaapom de Hoop Schefferom, izraženo je obostrano uvjerenje da će Hrvatska uskoro postati i punopravna članica Sjevernoatlanskog saveza.

Na sastanku s ministrom vanjskih poslova Republike Finske Alexanderom Stubbom središnja tema razgovora bilo je aktualno stanje pristupnih pregovora Republike Hrvatske za punopravno članstvo u Europskoj uniji. Ministar Jandroković je istaknuo kako unatoč slovenskoj blokadi pristupnih pregovora, cilj Republike Hrvatske i dalje ostaje zaključenje pregovora do kraja 2009. godine. U tom smislu istaknuo je argumente zbog kojih bi se hrvatsko-slovenski granični spor trebao trajno riješiti u skladu s načelima međunarodnog prava, te dodao da bi se trebalo poštivati načelo Europske unije po kojem se bilateralna pitanja ne smiju unositi u pregovarački proces. Ministar Stubb iskazao je razumijevanje za takve hrvatske stavove i izrazio potporu što bržem ulasku Republike Hrvatske u Europsku uniju, te napomenuo važnost nastavka dijaloga s Europskom komisijom.



Priopćenja