Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković održao je sastanak s bavarskom ministricom za europska i savezna pitanja Emil

Govoreći o aktualnom stanju i slovenskoj blokadi pristupnih pregovora Republike Hrvatske za punopravno članstvo u Europskoj uniji, ministar Jandroković je istaknuo kako naš cilj ostaje zaključenje pregovora do kraja 2009. godine

Govoreći o aktualnom stanju i slovenskoj blokadi pristupnih pregovora Republike Hrvatske za punopravno članstvo u Europskoj uniji, ministar Jandroković je istaknuo kako naš cilj ostaje zaključenje pregovora do kraja 2009. godine. U tom smislu, naglasio je argumente zbog kojih bi se hrvatsko-slovenski granični spor trebao riješiti u skladu s načelima međunarodnog prava, te da se bilateralna pitanja, u skladu s europskim normama, ne smiju unositi u pregovarački proces, već se trebaju rješavati bilateralno. Zahvalio je ministrici Müller na kontinuiranoj potpori koju Bavarska pruža Hrvatskoj.

Ministrica Müller iskazala je razumijevanje za hrvatske stavove o graničnom sporu sa Slovenijom i izrazila potporu što bržem ulasku Republike Hrvatske u Europsku uniju, ponudivši u tome pomoć Bavarske.

U razgovoru o gospodarskim odnosima, sugovornici su ih ocijenili odličnima, naglašavajući u tome važnost Stalne hrvatsko-bavarske komisije koja je osnovana još davne 1971. godine. Ministar Jandroković je iznio podatak kako je robna razmijena u 2007. dosegnula gotovo 700 milijuna eura, te da u Hrvatskoj posluje oko 1300 tvrtki iz Bavarske. Istaknuo je podatak da kao turističku destinaciju Hrvatsku odabere godišnje gotovo 500 tisuća Bavaraca. Na sastanku je bilo riječi i o drugim oblicima suradnje, osobito sveučilišne, te o projektu povezivanja podunavskih zemalja.



Priopćenja