Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik dr. sc. Davor Božinović sudjelovao je na radnom sastanku zemalja jugoistočne Europe pod nazivom „Europska perspektiva jugoistočne Europe u vrijeme izazova: nošenje s gospodarskom i energetskom krizom“

Sastanak je organiziran na poziv potpredsjednika Vlade Republike Srbije zaduženog za europske integracije Božidara Đelića

Sastanak je organiziran na poziv potpredsjednika Vlade Republike Srbije zaduženog za europske integracije Božidara Đelića, a na njemu su sudjelovala državna izaslanstva iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Albanije.

Predstavljene zemlje u regiji pružile su podršku Republici Hrvatskoj za dovršenje pregovora s Europskom unijom do kraja ove godine, a Republika Hrvatska također je podržala napredak svake od nazočnih zemalja na temelju postavljenih kriterija i individualnih rezultata.

Državni tajnik Božniović rekao je kako je zadržavanje euroatlantske perspektive temelj za uspješno provođenje opsežnih i zahtjevnih reformi na putu svake od zemalja u jugoistočnoj Europi. Naglasio je pritom predanost Republike Hrvatske nastavku provođenja svojih reformi prema Indikativnom planu Europske komisije za tehnički završetak pregovora do kraja 2009. godine.

Potpredsjednik Vlade Republike Srbije Đelić istaknuo je važnost individualnog pristupa, te Republiku Hrvatsku naveo kao zemlju koja je najviše uznapredovala u eurointegracijskom procesu.

Sudionici sastanka potvrdili su komplementarnost regionalne suradnje i individualnog pristupa pri proširenju Europske unije na jugoistok Europe. Zemlje sudionice također su iznijele svoje viđenje gospodarske i energetske krize te njezinog utjecaja na regiju.

Voditelji izaslanstava sastali su se i s Predsjednikom Republike Srbije Borisom Tadićem.



Priopćenja