Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Veleposlanik RH u Egiptu i hrvatski predstavnik pri Afričkoj uniji Dražen Margeta, na poziv predsjednika Komisije Afričke unije Jeana Pinga, nazočio je, u statusu promatrača, 12. sastanku na vrhu Afričke unije koji se održavao u Addis Abebi od 1. do 3. vel

Glavna tema summita vezala se uz razvoj infrastrukture u Africi, no najveću pažnju sudionici skupa posvetili su panafričkoj ideji o stvaranju nove integracije Sjedinjenih Afričkih Država

Glavna tema summita vezala se uz razvoj infrastrukture u Africi, no najveću pažnju sudionici skupa posvetili su panafričkoj ideji o stvaranju nove integracije Sjedinjenih Afričkih Država. Najveći pobornik ove ideje, libijski predsjednik Moamer Gadafi, izabran je u Addis Abebi za predsjednika Afričke unije na jednogodišnji mandat, zamijenivši na tom rotirajućem mjestu tanzanijskog predsjednika Kikwetea.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki Moon, koji je sudjelovao u uvodnoj sjednici summita podržao je njegovu glavnu smjernicu - izgradnju infrastrukture u Africi, smatrajući to neophodnim temeljem daljnjeg gospodarskoga razvoja kontinenta.

Afrički čelnici složili su se kako je od prošlog sastanka na vrhu napravljen napredak u rješavanju brojnih političkih, gospodarskih i zdravstvenih problema na kontinentu, istaknuvši kako su jedinstvo afričkih država i njihova infrastrukturna međupovezanost ključni elementi i preduvjeti daljnjeg napretka i prosperiteta Afrike.



Priopćenja