Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državna tajnica Bianca Matković održala je sastanak s EU koordinatorima iz ministarstava i drugih državnih tijela

Državna tajnica za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija i glavna koordinatorica za praćenje aktivnosti vezanih uz pregovore s Europskom unijom Bianca Matković održala je u petak, 16. siječnja 2009. godine, sastanak s EU koordinatorima iz ministarstava i drugih državnih tijela uključenih u procese pristupnih pregovora s EU

Upoznavši nazočne s dosadašnjim tijekom pristupnih pregovora državna tajnica Matković istaknula je kako je tijekom prošle godine dinamika rada na ispunjavanju obveza proizašlih iz pregovora s Europskom unijom dodatno intenzivirana. Izvijestila je kako je tijekom 2008. godine doneseno 127 zakona, 334 podzakonskih akata, te 184 provedbene mjere. Također je kazala kako će se usklađivanje zakonodavstva intenzivno nastaviti i u tekućoj godini u kojoj je predviđeno usvajanje 57 zakona, 252 podzakonska akta te 165 provedbenih mjera.

Državna tajnica Matković napomenula je kako su dosad otvorena 22 poglavlja, a privremeno zatvoreno njih 7, dok je u ovoj godini predviđeno otvaranje još 11 poglavlja, te zatvaranje njih 26. Istaknula je pritom odlučnost hrvatske Vlade da dovrši pregovore u ovoj godini u skladu s Indikativnim rasporedom Europske komisije.

U tom smislu, državna tajnica Matković rekla je kako će ključni dokument za praćenje provedbe zakonodavnih reformi i ove godine biti Nacionalni program za pristupanje EU koji je Vlada usvojila krajem prosinca prošle godine. EU koordinatore upoznala je s njihovim obvezama u tekućoj godini, te planom usklađivanja zakonodavstva i ispunjavanju mjerila u pregovorima kako za vrijeme češkog, tako i švedskog predsjedavanja Europskom unijom.



Priopćenja