Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

U svezi izjave ministra vanjskih poslova Republike Slovenije Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske želi priopćiti slijedeće

Glavni pregovarač za pristupanje Republike Hrvatske Europskoj uniji gospodin Vladimir Drobnjak bio je u radnom posjetu u Republici Sloveniji

Glavni pregovarač za pristupanje Republike Hrvatske Europskoj uniji gospodin Vladimir Drobnjak bio je u radnom posjetu u Republici Sloveniji u ožujku 2008. godine. Naglašavamo pritom kako je na taj posjet „čekao“ gotovo jedanaest mjeseci od prvotno upućenog zahtjeva.

Naime, prvi zahtjev za radni posjet Republici Sloveniji glavnog pregovarača Drobnjaka upućen je u svibnju 2007. godine, no na njega nikada nije dobiven odgovor. Isti zahtjev ponovno je upućen u jesen 2007. godine, a pozitivan odgovor došao je tek u ožujku 2008. godine kada je posjet i realiziran. Dakle, nije točan podatak kako Hrvatska već godinama u Sloveniju nije poslala nijednog od svojih pregovarača.

Podsjećamo također da je o hrvatskom pristupanju Europskoj uniji bilo riječi u više navrata tijekom susreta ministra vanjskih poslova i europskih integracija Gordana Jandrokovića s tadašnjim ministrom vanjskih poslova Republike Slovenije Dimitrijem Rupelom, među kojima su najvažniji susreti tijekom njegovog službenog posjeta Republici Sloveniji na Brdu kod Kranja 8. srpnja 2008. godine, kao i susreti na marginama 44. Münchenske konferencije o sigurnosnoj politici 9. veljače 2008. godine, te na Četvrtom sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između Europske unije i Republike Hrvatske 28. travnja 2008. godine, u Luxembourgu.

Konačno, o hrvatskom pristupanju Europskoj uniji ministar Jandroković razgovarao je i s ministrom vanjskih poslova Republike Slovenije Samuelom Žbogarom na marginama sastanka Sjevernoatlantskog vijeća NATO-a 2. prosinca 2008. godine, u Bruxellesu.



Priopćenja