Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Veleposlanik Emilio Marin uručio kardinalu Giovanniju Lajolu odličje „Red kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom“

Veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Emilio Marin, uručio je kardinalu Giovanniju Lajolu, predsjedniku Papinskoga povjerenstva i uprave Države grada Vatikana, u petak, 12. prosinca 2008. odličje „Red kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom“, kojim ga je za njegov osobni doprinos razvoju prijateljskih odnosa i suradnje između Republike Hrvatske i Svete Stolice, odlikovao predsjednik Stjepan Mesić

Veleposlanik Marin kazao je kako se kardinal Lajolo kao dugogodišnji čelnik vatikanske diplomacije uvijek zauzimao za promicanje prava čovjeka i prava naroda, posebice malih, na čemu je Hrvatska neizmjerno zahvalna. Veleposlanik je podsjetio i na posjet kardinala Lajola Hrvatskoj u lipnju 2006., povodom obilježavanja 15-godišnjice uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Svete Stolice, te zahvalio kardinalu na posjetu Vukovaru.

Kardinal Lajolo prihvatio je s velikim zadovoljstvom odličje predsjednika Stjepana Mesića i zahvalio za ukazanu mu čast. Izrazio je svoj prijateljski odnos te razumijevanje za povijest Hrvatske i njezina naroda. Posebno je istaknuo bliskost hrvatskog naroda s papama i Svetom Stolicom, u što se, kako je rekao, i osobno uvjerio tijekom službenog posjeta Hrvatskoj. Kardinal Lajolo zaželio je Hrvatskoj da sa svojim političkim vodstvom i europskim osjećajem, uspije u ostvarenju svojih težnji na putu u europske integracije, u čemu ima potporu Svete Stolice.



Priopćenja