Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

U Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija održan četvrti sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Europske unije i Republike Hrvatske

Sastanak je održan u vrijeme kada su pristupni pregovori s Republikom Hrvatskom ušli u ključnu fazu

Sastanak je održan u vrijeme kada su pristupni pregovori s Republikom Hrvatskom ušli u ključnu fazu. Do sada, pregovori su otvoreni u 21 poglavlju te privremeno zatvoreni u njih 4. Uz Izvješće o napretku za 2008., Europska komisija je u studenom 2008. usvojila i Strategijski dokument za 2008-2009, s priloženom mapom puta za dostizanje završne faze pristupnih pregovora s Hrvatskom. Mapa puta navodi kako je završnu fazu moguće dostići do kraja 2009., ukoliko Hrvatska ispuni sve potrebne uvjete.

Sastankom je predsjedao državni tajnik za europske integracije u MVPEI-u Davor Božinović. Izaslanstvo Europske komisije predvodio je vršitelj dužnosti ravnatelja u Općoj upravi za proširenje David Daly.

Dvije strane su konstruktivno razmijenile stajališta o recentnom razvoju u pogledu političkih i ekonomskih kriterija, o hrvatskom usklađivanju s pravnom stečevinom Zajednice, provedbi SSP-a, kao i o predstojećim izazovima.

Odbor je istaknuo važnost ispunjavanja političkih kriterija. Zabilježen je napredak u provedbi reforme pravosuđa i u borbi protiv korupcije, no naglašena je i važnost dosljednog ulaganja napora u daljnju ubrzanu provedbu navedenih reformi, kao i ulaganja pojačanih napora u borbi protiv organiziranog kriminala. Također, naglašena je potreba za ulaganjem daljnjih napora u području reforme državne uprave, s ciljem osiguravanja njezine ukupne učinkovitosti i stručnosti. Vezano uz suradnju Hrvatske s Međunarodnim sudom za ratne zločine u Haagu, istaknuto je kako je puna suradnja sa sudom i dalje neophodna. Odbor je ukazao na potrebu daljnjeg procesuiranja ratnih zločina u Hrvatskoj, u skladu s istovjetnim standardima. Istaknuta je potreba za potpunom implementacijom programa koji se odnose na izbjeglice, kao i punom provedbom zakonskog okvira koji se odnosi na zaštitu prava manjina. Naglašen je značaj regionalne suradnje i dobrosusjedskih odnosa.

U vezi s ekonomskim kriterijima, raspravljano je o recentnim ekonomskim kretanjima, strukturnim reformama (restrukturiranje i privatizacija, reforma zdravstva i sustava socijalne skrbi, upravljanje dugom, poslovno okruženje) kao i o ekonomskom dijalogu između Komisije i Hrvatske.

Odbor je ocijenio napredak u provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te usklađivanje s pravnom stečevinom u poglavljima pregovora. Naglašeno je kako usvajanje zakonodavstva koje se odnosi na aquis napreduje, ali da su dodatni napori potrebni, uključujući provedbu i izgradnju administrativnih kapaciteta.

Odbor za stabilizaciju i pridruživanje zaključio je da Hrvatska treba nastaviti na putu prema članstvu u EU i s provedbom sveobuhvatnih reformi, posebice u vezi s ispunjavanjem obveza koje proizlaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i prioriteta iz Pristupnog partnerstva, te nastaviti s dodatnim naporima ka ispunjavanju svih kriterija članstva.

Odbor za stabilizaciju i pridruživanje je zajedničko tijelo koje s jedne strane čine predstavnici Europske komisije i država članica EU, a s druge predstavnici Vlade Republike Hrvatske.

Osnovna je zadaća Odbora ocijeniti provođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji je stupio na snagu 1. veljače 2005. i predstavlja sveobuhvatan sporazum – ugovorni okvir odnosa EU i RH tijekom pretpristupnog razdoblja. Njime se uspostavlja politički dijalog, pridonosi stvaranju zone slobodnog tržišta za industrijske i većinu poljoprivrednih proizvoda do 2007., predviđa usklađivanje hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom Zajednice, te širok spektar suradnje u svim područjima politika EU, uključujući i područje pravosuđa i unutarnjih poslova.



Priopćenja