Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković sudjelovao je na XVI. Ministarskom sastanku Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS)

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sudjelovao je 4. i 5. prosinca 2008. godine, na XVI. Ministarskom sastanku Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Republici Finskoj, Helsinkiju

U svojem govoru, ministar Gordan Jandroković istaknuo je da se ovogodišnji sastanak održava u vrijeme kada pred Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju stoje brojni izazovi. U današnjem globaliziranom svijetu, OESS treba pronaći učinkovit način odgovora na različite oblike međunarodnih ugroza, kazao je Jandroković i dodao kako je OESS prepoznat kao učinkovit mehanizam sprječavanja i otklanjanja posljedica sukoba.

U kontekstu sigurnosne suradnje, ministar Jandroković istaknuo je uspješnu provedbu Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja, kao jedinoga učinkovitog mehanizma kontrole konvencionalnog naoružanja u Europi. U tom smislu, Republika Hrvatska pozdravlja i potpisivanje Konvencije o kazetnom streljivu 3. prosinca 2008. godine u Oslu.

Sigurnost i stabilnost te gospodarski razvitak temeljni su ciljevi regionalne politike Republike Hrvatske, rekao je ministar Jandroković. Stoga Vlada Republike Hrvatske posvećuje punu pozornost stanju u Bosni i Hercegovini i Kosovu, te posebno odnosima Hrvatske i Srbije koji su iznimno vazni za stabilnost cijele regije, naglasio je Jandroković.

Republika Hrvatska kao nestalna članica Vijeća sigurnosti i zemlja pred vratima punopravnog članstva u EU-u i NATO-u, spremna je preuzeti svoj dio odgovornosti za međunarodnu sigurnost, zaključio je ministar Gordan Jandroković.



Priopćenja