Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković sastao se ministrom vanjskih poslova Republike Slovenije Samuelom Žbogarom

Ministri su razmijenili mišljenja o bilateralnim odnosima Hrvatske i Slovenije te o mogućim načinima i dinamici rješavanja otvorenih bilateralnih pitanja

Ministri su razmijenili mišljenja o bilateralnim odnosima Hrvatske i Slovenije te o mogućim načinima i dinamici rješavanja otvorenih bilateralnih pitanja. Obojica ministara ocijenila su odnose među državama vrlo dobrima.

U izjavama za medije nakon sastanka ministri su izrazili svoje zadovoljstvo da je došlo do ovog susreta. Bio je to njihov prvi sastanak od imenovanja slovenskog ministra vanjskih poslova.

Vezano uz otvorena pitanja sa Slovenijom ministar Jandroković rekao je kako ih Hrvatska želi rješavati na obostrano prihvatljiv način, u europskom duhu, na načelima dobrosusjedstva. Dodao je kako su Hrvatska i Slovenija blizu pronalaska rješenja koje bi bilo prihvatljivo za obje strane.

Ministar Žbogar u svojoj je izjavi potvrdio kako se razgovor vodio o otvorenim pitanjima i o tome kako ih najbolje riješiti. Rekao je kako je postignut dogovor o načinima jačanja povjerenja i poštovanja među državama radi lakšeg rješavanja otvorenih pitanja. Također je napomenuo da je Hrvatska, koja ovaj mjesec predsjedava Vijećem sigurnosti UN-a, značajan sugovornik i za teme od globalne važnosti.

Ministri su također izjavili kako su se usuglasili oko uspostave redovitog oblika komunikacije između ministara i ministarstava vanjskih poslova.



Priopćenja