Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković boravi u službenom posjetu Republici Poljskoj gdje se susreo s predsjednikom Lechom Kaczynskim, predsjednikom Donjeg doma Parlamenta Bronislawom Komorowskim, predsjednikom Gornjeg doma Parlamenta Bogdanom Boruszewiczom kao i nj

Razmatrajući međusobne bilateralne odnose ministri Jandroković i Sikorski ocijenili su ih vrlo dobrim i prijateljskim s mogućnošću daljnjeg unapređenja, osobito u području gospodarstva

Razmatrajući međusobne bilateralne odnose ministri Jandroković i Sikorski ocijenili su ih vrlo dobrim i prijateljskim s mogućnošću daljnjeg unapređenja, osobito u području gospodarstva.

Ministar Jandroković je istaknuo kako Hrvatska posebno cijeni stalnu i čvrstu potporu Republike Poljske procesu pristupanja Hrvatske u punopravno članstvo u EU i NATO. Zahvalio je pritom Poljskoj na ratifikaciji Protokola o pristupanju Republike Hrvatske u Sjevernoatlantski savez.

Govoreći o pristupanju Republike Hrvatske u punopravno članstvo EU, izvijestio je svog domaćina o stanju tog procesa i poduzetim aktivnostima, naglasivši kako Hrvatska ostaje predana ostvarenju zacrtanog cilja – završetku pristupnih pregovora u 2009. godini.

Ministri su se suglasili da su napori i napredak Republike Hrvatske prepoznati i u Izvješću Europske komisije. Pritom je dogovorena suradnja i prenošenje poljskih iskustava, osobito na području restrukturiranja brodogradnje, poljoprivrede te informiranja javnosti o pozitivnim učincima ulaska u EU.

Razmatrajući stanje u jugoistočnoj Europi, istaknuli su važnost euroatlantske perspektive tih zemalja u cilju osiguranja mira, stabilnosti i gospodarskog razvitka.

Ministra Jandrokovića primio je i predsjednik Republike Poljske Lech Kaczynski. U srdačnom i prijateljskom razgovoru bilo je riječi o bilateralnim odnosima, o hrvatskom procesu pristupanja Europskoj uniji i procesu ratifikacije hrvatskog ulaska u NATO, kao i o Gruziji i jugoistočnoj Europi.

Poljski je predsjednik ministru Jandrokoviću potvrdio snažnu potporu brzom ulasku Republike Hrvatske u NATO i EU.

Ministar Jandroković sastao se i s predsjednikom Donjeg doma Parlamenta Bronislawom Komorowskim te s predsjednikom Gornjeg doma Parlamenta Bogdanom Boruszewiczom.

U popodnevnim satima ministar Jandroković održat će predavanje na College of Europe, na temu „Iskustva Republike Hrvatske u procesu pregovora o članstvu u Europskoj uniji“.

Tijekom službenog posjeta Republici Poljskoj, ministar Jandroković je uz visoke vojne počasti položio vijenac i upisao se u Knjigu dojmova na Grobu neznanog junaka.



Priopćenja