Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

U suorganizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Sofiji i Diplomatskog instituta Republike Bugarske održana je promocija knjige ¨Kneževina Bugarska¨ hrvatskog autora Ivana Hoića

Na predstavljanju knjige nazočili su ministar vanjskih poslova Republike Bugarske Ivajlo Kalfin, direktor bugarskog Diplomatskog instituta dr. Milan Milanov, veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Bugarskoj Dražen Vukov Colić i prevoditeljica knjige dr. Rumjana Božilova, uz brojne goste iz diplomatskog zbora u Sofiji, predstavnike Bugarske akademije znanosti te ostale uglednike iz bugarskog političkog, kulturnog i javnog života

Na predstavljanju knjige nazočili su ministar vanjskih poslova Republike Bugarske Ivajlo Kalfin, direktor bugarskog Diplomatskog instituta dr. Milan Milanov, veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Bugarskoj Dražen Vukov Colić i prevoditeljica knjige dr. Rumjana Božilova, uz brojne goste iz diplomatskog zbora u Sofiji, predstavnike Bugarske akademije znanosti te ostale uglednike iz bugarskog političkog, kulturnog i javnog života.

Ministar Kalfin u širokim je crtama prikazao život i djelo Ivana Hoića, istaknuvši i današnju aktualnost spomenute knjige. Posebno se osvrnuo na povijesne veze hrvatskoga i bugarskog naroda, ocijenivši pritom kako aktualni odnosi Republike Hrvatske i Republike Bugarske posljednjih godina dobivaju na dinamici i sadržaju pri čemu je važno njihovo proširenje s političke razine na područje gospodarstva, kulture i znanosti.

Veleposlanik Vukov Colić bugarski je prijevod Hoićeve knjige stavio u kontekst duge tradicije povezanosti dvaju naroda, posebice što se tiče kulturnih, intelektualnih i političkih veza. Danas su te veze još značajnije jer, kako je naglasio veleposlanik Vukov Colić, ¨one se nastavljaju u zajedničkoj europskoj kući, u koju i bliski Bugari i Hrvati s mnogo opravdanog ponosa unose dodatne kulturne i civilizacijske vrijednosti¨.



Priopćenja