Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković primio je potpredsjednicu Vlade Crne Gore i ministricu za europske integracije Gordanu Đurović

Sugovornici su izrazili spremnost za daljnjim razvojem međudržavnih odnosa, imajući u vidu zajedničke ciljeve pridruživanja Europskoj uniji i NATO-u

Sugovornici su izrazili spremnost za daljnjim razvojem međudržavnih odnosa, imajući u vidu zajedničke ciljeve pridruživanja Europskoj uniji i NATO-u. Ministar Jandroković upoznao je pritom potpredsjednicu crnogorske Vlade Đurović s tijekom hrvatskih pristupnih pregovora, rekavši kako je Hrvatska spremna na tom putu svojim iskustvima pomoći Crnoj Gori, kao i ostalim zemljama jugoistočne Europe. Potpredsjednica Đurović u tom je smislu vrijednim ocijenila ovotjedno održavanje Regionalne konferencije o europskim integracijama u Zagrebu na kojoj su razmijenjena iskustava i vlastita postignuća država regije na putu prema članstvu u Europskoj uniji.

Na sastanku se razgovaralo i o daljnjem unaprjeđenju gospodarske suradnje, pri čemu je izraženo zadovoljstvo trendom povećanja robne razmjene koja je u 2007. godini iznosila više od 160 milijuna dolara, a povećanje je ostvareno i tijekom ove godine. Također je istaknuto kako postoji interes hrvatskih poduzetnika za poslovanjem na crnogorskom tržištu, a mogućnosti postoje i u pogledu intenziviranja suradnje na području turizma. Spomenuto je i kako je konzorcij hrvatskih tvrtki ušao u uži izbor za gradnju autoceste Bar-Boljare.

U pogledu dodatnog unaprjeđenja i zaštite manjinskih prava obostrano je izraženo zadovoljstvo prijedlogom Sporazuma između Republike Hrvatske i Crne Gore o zaštiti prava hrvatske manjine u Crnoj Gori i crnogorske manjine u Republici Hrvatskoj koji bi se uskoro trebao potpisati.

Bilo je riječi i o početku rada mješovitog povjerenstva koje će pripremiti pravni okvir kojim bi se prihvatila arbitražna odluka o morskoj granici između dviju zemalja.



Priopćenja