Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković boravi u službenom posjetu Češkoj Republici

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske Gordan Jandroković boravi 13. i 14. studenog 2008. godine u službenom posjetu Češkoj Republici. Odmah po dolasku u češku prijestolnicu Prag, ministar Jandroković susreo se s ministrom vanjskih poslova Karelom Schwarzenbergom, a u popodnevnim satima i tijekom sutrašnjeg dana susrest će se s potpredsjednikom Senata Petrom Pithartom i predsjednikom Zastupničkog doma Češke Republike Miroslavom Vlčekom

U razgovoru s ministrom Schwarzenbergom razmotreni su bilateralni odnosi dviju zemalja koje su sugovornici ocijenili vrlo dobrima, s redovnom razmjenom posjeta na visokoj i stručnoj razini. Ministar Jandroković kazao je kako Hrvatska posebno cijeni potporu Češke Republike na hrvatskom putu u euroatlantske integracije. Ujedno je izrazio zadovoljstvo najavom ministra Schwarzenberga kako će hrvatski pregovori biti jedan od najvažnijih prioriteta češkog predsjedanja te pozdravio češku inicijativu, tzv. „dobre komunikacijske veze“ („Good communication link“) s Hrvatskom.

Ministar Jandroković izvijestio je sugovornika o aktualnostima u procesu približavanja Europskoj uniji i tom prigodom naglasio kako je završetak pristupnih pregovora za punopravno članstvo RH u EU u 2009. godini prioritet. Kazao je kako posebno ohrabruje i nedavno Izvješće Europske komisije u kojem je prepoznat napredak koji je Hrvatska do sada ostvarila na putu u EU, te kako Izvješće istodobno predstavlja snažnu potporu Hrvatskoj da nastavi s provođenjem potrebnih reformi.

Govoreći o hrvatskom putu u Sjevernoatlantski savez, ministar Jandroković je izrazio nadu u brzu ratifikaciju Protokola o pristupanju u Parlamentu Češke Republike. Zahvalio je češkoj strani na dosadašnjoj potpori, kao i na prenošenju vlastitih iskustava u tom procesu.

Ministri su također razmijenili mišljenja o stanju u regiji s posebnim osvrtom na aktualni razvoj prilika u Srbiji, Bosni i Hercegovini te na Kosovu. Ministar Jandroković kazao je kako se politika proširenja pokazala najboljim mehanizmom demokratizacije i uspostave trajne stabilnosti u ovom dijelu Europe. Naglasio je kako Hrvatska podržava sve zemlje regije na putu u euroatlantske integracije i spremna je podijeliti svoja iskustva iz tih procesa.



Priopćenja