Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državna tajnica za organizaciju i upravljanje Maja Vrtarić sastala se s predstavnicima parlamentarnog Odbora za europske integracije Baden-Württemberga

Državna tajnica za organizaciju i upravljanje Maja Vrtarić i novoimenovana supredsjedateljica Mješovite komisije Republike Hrvatske i savezne pokrajine Baden-Württemberga sastala se u četvrtak, 13. studenog 2008. godine, s predstavnicima parlamentarnog Odbora za europske integracije Baden-Württemberga

Državna tajnica Vrtarić posebno zadovoljstvo izrazila je činjenicom da je njezin prvi sastanak u svojstvu nove supredsjedateljice Mješovite komisije upravo s predstavnicima parlamentarnog Odbora za europske integracije Baden – Württemberga, budući da je punopravno članstvo u Europskoj uniji jedan od temeljnih vanjskopolitičkih ciljeva Republike Hrvatske, a ujedno i jedna od stalnih tema sjednica u okviru Mješovite komisije. Zahvalila je na potpori koju Njemačka, kao i savezna pokrajina Baden–Württemberg, pružaju Hrvatskoj na njezinom putu prema članstvu u EU.

S fokusom na ocjenu dosadašnjeg rada Komisije, sudionici sastanka osvrnuli su se na realizaciju projekata ostvarenih u području gospodarstva, kulture, znanosti i školstva, te unutarnjih poslova. Prostor za produbljivanje suradnje postoji u području europskih integracija, te su u tom pogledu osmišljeni mogući načini dodatne edukacije djelatnika Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija za poslove nakon hrvatskog pristupanja Uniji. Obostrano je izražena želja za nastavkom dobre suradnje koju su na tom području započeli dosadašnji supredsjedatelji. Sljedeća sjednica Mješovite komisije Republike Hrvatske i savezne pokrajine Baden-Württemberga najavljena je za početak iduće godine u Zagrebu, s temama iz područja gospodarstva, turizma, kulture, znanosti, obrazovanja, vanjskih poslova i europskih integracija.

Predstavnici parlamentarnog Odbora za europske integracije interesirali su se o mogućnostima investiranja u Hrvatskoj, kao i o Programu One Stop Shop, u Hrvatskoj pokrenutog s ciljem podizanja razine usluga tijela državne vlasti poslovnim subjektima i građanima za ostvarenje njihovih prava i potreba, o čemu ih je izvijestila državna tajnica Vrtarić.

Ravnateljica Uprave za koordinaciju prilagodbe sustava Europske unije i praćenje provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Dubravka Vlašić Pleše također je, u odvojenom sastanku, primila predstavnike parlamentarnog Odbora za europske integracije Baden-Württemberga i detaljnije ih izvijestila o dosadašnjem tijeku hrvatskog pristupnog procesa Europskoj uniji.



Priopćenja