Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

U svezi učestalih upita za komentar Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske na dokument Ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije o blokadi šest poglavlja

U svezi učestalih upita za komentar Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske na dokument Ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije o blokadi šest poglavlja slobodni smo kazati kako Republika Hrvatska čini sve da pristupne pregovore završi tijekom 2009. godine, te svoje obveze ispunjava u stalnoj suradnji i konzultacijama s Europskom komisijom i državama članicama Europske unije

U svezi učestalih upita za komentar Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske na dokument Ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije o blokadi šest poglavlja slobodni smo kazati sljedeće:

Republika Hrvatska čini sve da pristupne pregovore završi tijekom 2009. godine, te svoje obveze ispunjava u stalnoj suradnji i konzultacijama s Europskom komisijom i državama članicama Europske unije.

Dokument koji je objavilo Ministarstvo vanjskih poslova Republike Slovenije nije utemeljen na činjenicama i stvarnom stanju. Želimo naglasiti kako niti u jednom pregovaračkom poglavlju niti priloženom dokumentu Republika Hrvatska ne prejudicira granicu s Republikom Slovenijom. Sukladno bledskom dogovoru dvaju predsjednika vlada predmetna pitanja rješavaju se bilateralno kroz rad međudržavnih komisija.

Također, poznata je činjenica da je Hrvatski sabor donio odluku po kojoj se ZERP neće primjenjivati na državne članice EU, pa tako i na Republiku Sloveniju, do iznalaženja zajedničkog dogovora u europskom duhu.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija od nove slovenske Vlade očekuje konstruktivan pristup svim otvorenim pitanjima i poštivanje pravila da bilateralna pitanja ne smiju biti predmetom pristupnih pregovora s državama kandidatima. U tom kontekstu MVPEI očekuje da će se buduća komunikacija glede pristupnih pregovora u svim njihovim aspektima voditi u okviru nadležnih institucija.

MVPEI posebno naglašava kako o navodnim spornim pitanjima u navedenim poglavljima nije službeno obaviješteno od strane MVP-a Republike Slovenije.



Priopćenja