Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković boravi u službenom posjetu Republici Estoniji gdje se u odvojenim sastancima susreo s ministrom vanjskih poslova Urmasom Paetom i predsjednikom Odbora za europske poslove Markom Mihkelsonom

U razgovoru ministra Jandrokovića i ministra Paeta ocijenjeno je kako su odnosi Republike Hrvatske i Republike Estonije vrlo dobri

U razgovoru ministra Jandrokovića i ministra Paeta ocijenjeno je kako su odnosi Republike Hrvatske i Republike Estonije vrlo dobri, no kako postoji prostor za njihovo daljnje unaprjeđenje, posebno na gospodarskom planu.

Ministar Jandroković je izvijestio estonsku stranu o tijeku pristupnih pregovora Republike Hrvatske za punopravno članstvo u Europskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu za koje nema objektivnih razloga da ne budu dovršeni u skladu s najavama – NATO u travnju 2009. godine i EU do kraja mandata sadašnje Europske komisije. Zahvalio je ministru Paetu na punoj potpori koju Republika Estonija pruža Republici Hrvatskoj u odnosima s EU te na prenošenju estonskih iskustava stečenih u pristupnom procesu. Ministar Jandorković je izrazio i nadu u skoru ratifikaciju Protokola o pristupanju Republike Hrvatske NATO-u u estonskom parlamentu.

Ministri su ujedno razmotrili i aktualno stanje u području jugoistočne Europe. Tom prigodom ministar Jandroković je naglasio važnost euroatlantske perspektive za zemlje regije kao najboljeg jamstva mira i stabilnosti jugoistočne Europe. U tom smislu Republika Hrvatska će zemljama regije prenošenjem vlastitih iskustava nastaviti pružati pomoć u procesu približavanja euroatlantskim integracijama.

Bilo je riječi i o međusobnim gospodarskim odnosima. Robna razmjena između Republike Hrvatske i Republike Estonije iznosi oko 10 milijuna USD i unatoč trendu rasta zaključeno je kako postoji realna osnova za njeno poboljšanje. Prostor za jačanje suradnje postoji u sektoru energetike, brodogradnje, prijenosa tehnologija, obrazovanja i turizma. Istaknuto je kako je broj estonskih turista svake godine u porastu. Doprinos tome je u turističkoj sezoni uvedena izravna zrakoplovna linija između Dubrovnika i Tallinna. U 2007. godini Hrvatsku je posjetilo 12 tisuća turista iz Estonije.

U popodnevnim satima ministar Jandroković će se susresti i s predsjednikom Republike Estonije Toomasom Hendrikom Ilvesom.



Priopćenja