Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Regionalna radionica o novoj Konvenciji o kazetnom streljivu održava se u Zagrebu od 21. do 24. listopada 2008. godine.

U organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske i Centra za sigurnosnu suradnju – RACVIAC okupilo se pedesetak sudionika iz 11 zemalja te predstavnici 9 međunarodnih organizacija i nevladinih udruga

U organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske i Centra za sigurnosnu suradnju – RACVIAC okupilo se pedesetak sudionika iz 11 zemalja te predstavnici 9 međunarodnih organizacija i nevladinih udruga. U RACVIAC-ovom središtu u Zagrebu upoznali su se sa svim detaljima i novostima koje se uvode primjenom ove Konvencije. Uvodni govor održao je državni tajnik za europske integracije Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija dr. sc. Davor Božinović, koji je pritom istaknuo kako Hrvatska iz vlastitog iskustva može svjedočiti o pogubnosti kazetnog streljiva s humanitarnog i razvojnog stajališta.

Konvencija o kazetnom streljivu bit će otvorena za potpisivanje 3. prosinca u Oslu, nakon dvogodišnjih priprema i pregovora. Postupak pripreme Konvencije započeo je Deklaracijom iz Osla u veljači 2007. godine, a na poticaj grupe zemalja, organizacija UN-a, Međunarodnog odbora Crvenog križa i drugih humanitarnih udruga. Do sada je 107 zemalja podržalo Konvenciju, a u ime Republike Hrvatske na svečanosti u Oslu potpisat će je ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković.

U Konvenciji se posebna pozornost posvećuje pravima civilnog stanovništva te posljedicama koje kazetno streljivo ostavlja. Republika Hrvatska bila je jedna od prvih zemalja u regiji čiji su predstavnici počeli javno upozoravati na veliku opasnost koja prijeti od ovog oružja, poučeni iskustvom iz Domovinskog rata. Republika Hrvatska bit će među prvim zemljama koje će ratificirati Konvenciju, čime se daje snažna podrška nastojanjima koja proizlaze iz tog dokumenta.



Priopćenja