Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

U Cavtatu je počela IX. Međunarodna konferencija o nadzoru izvoza robe vojne i robe s dvojnom namjenom

U zajedničkoj organizaciji Vlada Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država, u ponedjeljak 20. listopada 2008. godine, u Cavtatu je počela IX. Međunarodna konferencija o nadzoru izvoza robe vojne i robe s dvojnom namjenom koju sponzorira Program za kontrolu izvoza i sigurnosti granica (EXBS - Export Control and Related Border Security)

Na otvaranju konferencije, prisutnima su se obratili ravnatelj Uprave za multilaterlane odnose Mario Nobilo, veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj Robert A. Bradtke, savjetnik ministra vanjskih poslova i europskih integracija Vladimir Matek i zamjenik pomoćnika državne tajnice SAD-a za međunarodnu sigurnost i neproliferaciju C.S. Eliot Kang.

U svom obraćanju, ravnatelj Uprave Nobilo naglasio je kako proces globalizacije donosi napredak svijetu, ali isto tako izazove i prijetnje kao što su terorizam, organizirani kriminal i širenje oružja za masovno uništenje. U tom smislu naglasio je važnost kontinuirane suradnje svih zemalja u borbi protiv terorizma i širenja oružja za masovno uništenje.

Također, ravnatelj Uprave Nobilo istaknuo je aktivnost Hrvatske u promicanju međunarodne sigurnosti, posebice kao nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a gdje je ona prepoznata kao odgovoran i pouzdan partner koji značajno doprinosi pronalaženju rješenja o globalnim pitanjima. Kazao je i kako Hrvatska uspješno predsjedava Protuterorističkim odborom te aktivno doprinosi i drugim tijelima UN-a. Hrvatska je od zemlje koja je bila temom rasprava UN-a o uspostavi mira i primateljica međunarodne pomoći postala zemlja koja aktivno sudjeluje u pronalaženju rješenja za izgradnju mira i stabilnosti te aktivno sudjeluje u 13 UN-ovih mirovnih operacija.

Veleposlanik Bradtke istaknuo je odličnu suradnju između SAD-a i Republike Hrvatske po pitanju nadzora izvoza robe vojne i robe s dvojnom namjenom te važnu ulogu Hrvatske kao nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a u borbi protiv globalnih prijetnji. Kazao je i kako se samo zajedničkim radom svih zemalja svijeta može osigurati građanima da žive u miru i sigurnosti.

Konferencija je okupila oko 200 visokih dužnosnika, stručnjaka i predstavnika iz oko 65 zemalja te brojne međunarodne nevladine organizacije koji će u sljedeća dva dana razmijeniti iskustva i razmotriti posljednje globalne trendove i izazove u nadzoru izvoza robe i u području sigurnosti granica. Nadzor izvoza robe vojne i robe s dvojnom namjenom predstavlja jedan od najučinkovitijih instrumenata u nadzoru naoružanja i sprječavanju širenja oružja masovnog uništavanja (nuklearno, kemijsko i biološko). Sudionici konferencije raspravit će i Rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a 1540 o sprječavanju širenja oružja za masovno uništenje i napredak koji su ostvarile zemlje članice UN-a u skladu s njihovom obavezom oko uspostave kontrole radi prevencije širenja oružja za masovno uništenje.

Odabir Republike Hrvatske za zemlju domaćina konferencije koja se bavi globalno aktualnim temama iz područja odgovornog izvoza oružja i robe s dvojnom namjenom, veliko je priznanje Republici Hrvatskoj za postignuća i napredak učinjen u ovom području. Strategija koju Republika Hrvatska provodi zasniva se na europskim standardima, stalno se usavršava i osnažuje kako u području zakonske regulative tako i u jačanju institucija koje strategiju primjenjuju te njihovoj međusobnoj suradnji. Posebno velike zasluge u tom procesu imaju i partnerski odnosi s SAD-om.



Priopćenja