Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državna tajnica Bianca Matković primila je državnog tajnika za vanjske poslove Ministarstva vanjskih poslova Talijanske Republike senatora Alfreda Manticu

Tijekom sastanka državni tajnici Matković i Mantica izrazili su zadovoljstvo dobrim i prijateljskim odnosima između Hrvatske i Italije u svim područjima, te istaknuli obostranu spremnost za njihovim daljnjim unaprjeđenjem

Tijekom sastanka državni tajnici Matković i Mantica izrazili su zadovoljstvo dobrim i prijateljskim odnosima između Hrvatske i Italije u svim područjima, te istaknuli obostranu spremnost za njihovim daljnjim unaprjeđenjem. Razgovarali su i o tijeku pregovaračkih procesa Republike Hrvatske za punopravno članstvo u Europskoj uniji i NATO-u, pri čemu je državna tajnica Matković uputila zahvalu Italiji na stalnoj potpori koju pruža Hrvatskoj na tom putu.

U svezi gospodarske suradnje istaknuto je kako je Italija prvi hrvatski vanjskotrgovinski partner, a primjetan je i stalni porast ukupne trgovinske razmjene. Državna tajnica Matković rekla je kako Hrvatska pozdravlja dolazak talijanskih ulagača, te želi povećati razinu talijanskih ulaganja u proizvodnom sektoru i dodatno iskoristiti talijanska iskustva u turističkom sektoru. Kao zajednički interes iskazano je unaprjeđenje gospodarske suradnje kao i suradnje na području energetike. U tom smislu državna tajnica Matković predložila je održavanje međudržavnog gospodarskog foruma, čemu je potporu dao i državni tajnik Mantica.

Na sastanku se razgovaralo i o stanju u regiji pri čemu su se oboje sugovornika složili kako je euroatlantska perspektiva svih zemalja jugoistočne Europe najbolji put za rješenje svih otvorenih pitanja i jedino rješenje koje će osigurati trajnu stabilnost u regiji.

Državna tajnica Matković i državni tajnik Mantica potpisali su Ugovor o kulturnoj i obrazovnoj suradnji između RH i Talijanske Republike, koji predstavlja vrijedan doprinos unaprjeđenju međudržavne suradnje u ovom području.

Državnog tajnika Manticu primili su i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković, a sa njim se sastao i državni tajnik za europske integracije u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija dr. sc. Davor Božinović.



Priopćenja