Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković primio je ministricu vanjskih poslova Sjedinjenih Meksičkih Država Patriciu Espinosa Cantellano

Ministar Jandroković izrazio je zadovoljstvo službenim posjetom ministrice Espinosa, budući da je ovo prvi posjet Republici Hrvatskoj na ministarskoj razini Sjedinjenih Meksičkih Država od uspostavljanja diplomatskih odnosa dviju zemalja i hrvatske neovisnosti

Ministar Jandroković izrazio je zadovoljstvo službenim posjetom ministrice Espinosa, budući da je ovo prvi posjet Republici Hrvatskoj na ministarskoj razini Sjedinjenih Meksičkih Država od uspostavljanja diplomatskih odnosa dviju zemalja i hrvatske neovisnosti.

U okviru službenih razgovora dvaju izaslanstava, sugovornici su se složili kako su bilateralni odnosi bez otvorenih pitanja i dobri, no s potencijalom za njihovo daljnje intenziviranje. U tom cilju, ministar Jandroković i ministrica Espinosa potpisali su Memorandum o razumijevanju između Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Meksičkih Država o političkim konzultacijama, te razmijenili diplomatske note o Sporazumu o ukidanju viza za nositelje diplomatskih i službenih putovnica.

Sporazum o ukidanju viza za nositelje diplomatskih i službenih putovnica, kao rezultat dobre političke suradnje među zemljama, omogućit će olakšanu razmjenu posjeta na službenoj i diplomatskoj razini zainteresiranih strana. Ministar Jandroković i ministrica Espinosa razgovorali su i o mogućim načinima liberalizacije viznog režima i za nositelje običnih putnih isprava.

Ovi dokumenti, složili su se ministri, daju dobar temelj za unaprijeđivanje dijaloga među zemljama na multilateralnom i bilateralnom političkom planu, te značajno doprinose razvoju sveukupnih odnosa Republike Hrvatske i Sjedinjenih Meksičkih Država.

Vezano za gospodarsku suradnju, ministar Jandroković istaknuo je kako je Republika Hrvatska zainteresirana za razvijanje snažnijih ekonomskih odnosa sa Sjedinjenim Meksičkim Državama, posebno u području brodogradnje, te korištenja luka Rijeke i Ploča. Ministrica Espinosa istaknula je zaštitu okoliša govoreći o prioritetima meksičke Vlade. U tom kontekstu, ministri su se složili kako bi suradnja dviju zemalja po pitanju sprečavanja klimatskih promjena, te zaštite okoliša, bila područje od zajedničkog interesa.

U razgovoru o hrvatskim vanjskopolitičkim prioritetima, ministar Jandroković izvijestio je ministricu Espinosu o tijeku pristupnih pregovora za punopravno članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji, aktualnom stanju, te zacrtanim ciljevima. Ministrica je čestitala na izvanrednom napretku koji je Republika Hrvatska postigla na putu prema pristupanju u članstvo Unije.

Zaključno, na temu multilateralnih odnosa, ministri su izrazili uvjerenje u nastavak dosadašnje dobre suradnje Republike Hrvatske i Sjedinjenih Meksičkih Država i u okviru Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.



Priopćenja