Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

U sklopu drugog dana službenog posjeta Republici Makedoniji ministar Jandroković održao je niz sastanaka s visokom makedonskim dužnosnicima

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske Gordan Jandroković, u sklopu drugog dana službenog posjeta Republici Makedoniji, susreo se u srijedu, 1. listopada 2008. godine, u Skopju s predsjednikom parlamenta Republike Makedonije Trajkom Veljanovskim i ministrom vanjskih poslova Antoniom Milošoskim, a susrest će se još i s predsjednikom Vlade Republike Makedonije Nikolom Gruevskim, i potpredsjednikom Vlade Ivicom Bočevskim

Tom prigodom ministar Jandroković potpisao je sa svojim domaćinom ministrom Milošoskim Protokol o suradnji Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske i Sektora za diplomatsku edukaciju pri Ministarstvu vanjskih poslova Republike Makedonije.

Izražavajući uvjerenje kako će i ovaj posjet pridonijeti daljnjem unaprjeđenju vrlo dobrih odnosa dviju država sugovornici su se složili kako je dosad postignuta visoka razina međusobne suradnje u nizu temeljnih vanjskopolitičkih pitanja, među kojima najznačajnije mjesto zauzima pristupanje euroatlantskim integracijama. U tom smislu, iskazano je uvjerenje kako će novi poticaj razvoju bilateralne suradnje zasigurno dati i danas potpisani Protokol o suradnji institucija za diplomatsku naobrazbu dvaju država.

Na sastanku je razgovarano i o daljnjem poboljšanju gospodarskih odnosa i trgovinske razmjene između dvaju zemalja koja je posljednjih godina u stalnom rastu. Ukupna robna razmjena već u prvoj polovici 2008. godine iznosila je 245 milijuna dolara, što je za 34% više u odnosu na isto razdoblje u 2007. godini. Napomenuvši kako su brojne hrvatske tvrtke zainteresirane za nastup na makedonskom tržištu ministar Jandroković pozdravio je reforme koje makedonska vlada poduzima u privlačenju stranih ulagača.

U pogledu članstva u EU ministar Jandroković istaknuo je kako ono i nadalje ostaje glavni strateški cilj hrvatske vanjske politike. Napomenuo je pritom kako hrvatska Vlada do kraja godine namjerava otvoriti sva poglavlja, te ih zatvoriti što je moguće više kako bi pregovarački proces bio okončan do jeseni 2009. U kontekstu procesa priprema za EU poručio je kako je Hrvatska spremna pružiti Makedoniji svu potrebnu pomoć. Čestitao je Makedoniji na uspješno provedenim gospodarskim reformama te napretku u reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije.

U pogledu zaštite i ostvarivanja manjinskih prava ministar Jandroković izrazio je zadovoljstvo formiranjem Mješovitog odbora za provedbu međudržavnog Sporazuma o zaštiti prava manjina. Svog makedonskog kolegu zamolio je za institucionalno rješavanje financiranja Zajednice Hrvata u Makedoniji koja broji oko 5.000 članova.

U sklopu službenog posjeta ministar Jandroković susreo se jutros s predsjednikom parlamenta Republike Makedonije Trajkom Veljanovskim, a u poslijepodnevnim satima susrest će se s predsjednikom Vlade Republike Makedonije Nikolom Gruevskim i potpredsjednikom Vlade za europska pitanja Ivicom Bočevskim. Tom prigodom razmijenit će se iskustva o dosadašnjoj uspješnoj suradnji Hrvatske i Makedonije. U razgovorima će se istaknuti i namjera za daljnjom intenzivnom suradnjom u bilateralnim i multilateralnim okvirima, kako bi se na najbolji način pridonijelo stabilnosti i napretku u objema državama i u regiji.



Priopćenja