Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković sastao se sa zamjenikom ministra obrane Sjedinjenih Američkih Država Gordonom Englandom

Ministar Jandroković zahvalio je zamjeniku ministra Englandu i Sjedinjenim Američikim Državama na potpori koju pružaju Hrvatskoj na njezinom putu u NATO

Ministar Jandroković zahvalio je zamjeniku ministra Englandu i Sjedinjenim Američikim Državama na potpori koju pružaju Hrvatskoj na njezinom putu u NATO, kao i na prošlotjednoj ratifikaciji Protokola o proširenju NATO-a na Hrvatsku od strane američkog Senata. Izrazio je nadu kako će ova ratifikacija poslati pozitivan i ohrabrujući signal ostalim članicama NATO-a za ubrzanu ratifikaciju Protokola i s njihove strane, kako bi do sljedećeg summita koji će se održati u travnju iduće godine, Hrvatska mogla postati punopravna članica Saveza.

Obostrano je suradnja Republike Hrvatske i SAD-a ocijenjena odličnom te isto tako i suradnja u Vijeću sigurnosti UN-a. Izrazili su i zadovoljstvo zajedničkom suradnjom u okviru Američko-jadranske povelje te aktivnostima koje se u sklopu nje poduzimaju. Oba sugovornika podupiru proširenje Povelje i na druge zemlje jugoistočne Europe u cilju opće stabilnosti u regiji. U pogledu doprinosa globalnom miru i sigurnosti zamjenik ministra obrane pohvalio je hrvatske vojne i policijske snage koje sudjeluju u 15 mirovnih misija diljem svijeta.

Ministar Jandroković uputio je čestitku zamjeniku ministra Englandu na primljenom odlikovanju Reda kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom za doprinos unaprjeđenju odnosa Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država.



Priopćenja