Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

U svezi vijesti o Naputku o korištenju sredstava reprezentacije Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija objavljene na jednom hrvatskom internetskom portalu osjećamo potrebu osvrnuti se na iznijete ocjene i komentare

Riječ je o odluci kojom se po uzoru na zapadnoeuropske, ali i druge zemlje razvijene demokracije srednje i niže rangiranim diplomatima po prvi put omogućuje organizacija radnoga ručka s diplomatima istoga ranga

Riječ je o odluci kojom se po uzoru na zapadnoeuropske, ali i druge zemlje razvijene demokracije srednje i niže rangiranim diplomatima po prvi put omogućuje organizacija radnoga ručka s diplomatima istoga ranga. S tim u svezi potpuno logično izdan je Naputka o korištenju koji je stupio na snagu 20. rujna ove godine i kojim je predviđeno da se u tu namjenu ne smije potrošiti više od 600 kuna. Nije nam jasno po kojoj to računici nije dovoljno za poslovni ručak za tri osobe u prosječnom hrvatskom restoranu za što nas se proziva. Pri tom ističemo kako nije riječ o protokolarnom, nego isključivo o radnom i službenom ručku.

Poslovna kultura i poslovni bon-ton jasno navode gdje (tip restorana isto kao što je propisana i kategorija hotela kod službenih putovanja),kako i s kolikom mjerom se organiziraju takvi objedi. Drugi je problem što netko o poslovnom, radnom ili službenom ručku ima iskrivljenu sliku „druženja“ do ranih jutarnjih sati. Ovdje o tome definitivno nije riječ!

Kako je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija u obvezi racionalnog i kontroliranog trošenja sredstava poreznih obveznika logično je da je izdan Naputkom s točno određenim pravilima „igre“. Njime je predviđeno da se prije odlaska na radni i službeni ručak pribavi dopuštenje nadređenih dužnosnika MVPEI te potom da u roku od tri dana predaju pisanu bilješku. To je praksa i u drugim zemljama, ali i u bilo kojoj sređenoj većoj ili manjoj tvrtki.

Na kraju ne vidimo ništa sporno ni u tome, da nadležne službe od naših djelatnika zahtijevaju racionalno i učinkovito raspolaganje sredstvima. Držimo da će takve i slične odluke pozdraviti cjelokupna hrvatska javnost, tim više sazna li kako je rezultat brojnih mjera koje je čelništvo Ministarstva poduzelo vidljiv i iz podatka o ušteđenih 12 milijuna kuna u prvih devet mjeseci ove godine, a da se to istodobno nije odrazilo na ispunjavanje redovnih aktivnosti. Dapače, međunarodni položaj Republike Hrvatske nikad nije bio bolji – nestalna smo članica Vijeća sigurnosti UN-a, korak smo do ulaska u NATO i Europsku uniju i sve češće nas s pravom proglašavaju liderom jugoistoka Europe.



Priopćenja