Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković sudjelovao je tijekom jučerašnjeg dana na ministarskom sastanku Američko-jadranske povelje

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković, koji u pratnji predsjednika Vlade Republike Hrvatske dr. sc. Ive Sanadera boravi u New Yorku na 63. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda, sudjelovao je tijekom jučerašnjeg dana na ministarskom sastanku Američko-jadranske povelje

Na ministarskom sastanku predstavnici država članica Američko-jadranske povelje donijeli su odluku o upućivanju pozivnice za članstvo Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, s čvrstim uvjerenjem kako će njihovo priključenje Povelji dodatno ojačati međusobnu suradnju i napredak država regije prema euro-atlantskim integracijama.

U izjavi za medije ministar vanjskih poslova i europksih integracija Gordan Jandroković istaknuo je kako Republika Hrvatska visoko cijeni suradnju članica i aktivnosti koje se u sklopu Povelje poduzimaju. Također je rekao kako Hrvatska podupire proširenje Američko-jadranske povelje na druge zemlje jugoistočne Europe u cilju opće stabilnosti u regiji.

Američko-jadransku povelju u svibnju 2003. u Tirani potpisali su Hrvatska, Makedonija i Albanija zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama, u cilju jačanja regionalne suradnje te razmjene iskustava u svrhu ubrzanja transformacije na području obrane i poboljšanja stabilnosti u regiji. Povelja je formalizirala potporu SAD-a trima državama na njihovom putu u NATO i predviđala je trilateralnu suradnju zbog ispunjavanja uvjeta za budući ulazak u članstvo Saveza.

Na marginama zasjedanja Opće skupštine UN-a ministar Jandroković sastao se s ministrom vanjskih poslova Kostarike Brunom Stagnom Ugarteom i ministrom vanjskih poslova Filipina Albertom Gatmaitanom Romulom. Tom prigodom razmotrene su mogućnosti razvoja bilateralnih odnosa, te oblici daljnje međusobne suradnje. Ministar Jandroković uputio je poziv ministarima da posjete Hrvatsku.



Priopćenja