Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković sudjelovao je u Parizu na Forumu EU – „Središnja Azija o izazovima sigurnosti“

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske Gordan Jandroković sudjelovao je u četvrtak, 18. rujna 2008. godine na Forumu EU – „Središnja Azija o izazovima sigurnosti“ u Parizu, Francuska Republika

Na Forumu na kojem je sudjelovala većina ministara vanjskih poslova EU, ministri Središnje Azije te visoki predstavnici UN-a, NATO-a, Europske komisije i OESS-a, ministar Jandroković je u okviru panela „Prevencija terorizma i proliferacije” kazao kako terorizam ostaje jedan od glavnih sigurnosnih izazova 21. stoljeća. Tom prigodom je istaknuo važnost jačanja dijaloga i suradnje među državama u borbi protiv terorizma.

Ministar Jandroković naglasio je i rastuću ulogu Europe u odnosu na globalnu sigurnost, posebice kada je riječ o pomoći državama i regijama u susjedstvu kako bi se učinkovitije borile protiv terorizma. Kazao je kako Hrvatska potpuno podupire Forum koji za cilj ima ojačati odnose država EU i Središnje Azije u zajedničkom radu na svim sigurnosnim pitanjima. Posebno je naglasio aktivnu ulogu Republike Hrvatske u borbi protiv terorizma kao predsjedavajuće protuterorističkog odbora Vijeća sigurnosti UN-a.

Izrazio je uvjerenje kako zajednički ciljevi u borbi protiv širenja oružja za masovno uništenje, jednog od glavnih izazova globalne sigurnosti, mogu ostvariti intenzivnom međunarodnom suradnjom te pristupanjem što većeg broja država međunarodnim ugovorima i inicijativama koje imaju za cilj sprječavanje njegova širenja.

Sudionici Foruma razmotrili su pitanja suzbijanja ilegalne trgovine, prevencije terorizma i širenja oružja za masovno uništenje te energetske sigurnosti i zaštite okoliša, nakon čega će biti usvojena Završna deklaracija.



Priopćenja