Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državna tajnica Bianca Matković boravila je u utorak, 16. rujna 2008. godine, u Splitu

Državna tajnica za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Bianca Matković boravila je u utorak, 16. rujna 2008. godine, u Splitu

U prostorima Hrvatske gospodarske komore u Splitu državna tajnica Matković i predstavnici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija održali su sastanak s gospodarstvenicima Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita na temu „Vanjska politika i jačanje gospodarske diplomacije“. Obraćajući se nazočnima državna tajnica Matković rekla je kako u suvremenim međunarodnim odnosima, posebice u kontekstu pristupanja Hrvatske euroatlantskim integracijama, gospodarski interesi sve više dobivaju na značaju, pa se posebna pažnja posvećuje unaprjeđenju gospodarske suradnje s drugim državama. Istaknula je kako u tom smislu sama uloga gospodarske diplomacije postaje još važnija, poglavito u kontekstu otvaranja novih kao i proširenja postojećih tržišta. Napomenuvši kako je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija svjesno potrebe jačeg angažmana hrvatske diplomacije u pružanju konkretne podrške hrvatskim tvrtkama na terenu državna tajnica Matković podsjetila je kako je uz osnivanje gospodarskih odjela u upravama inicirano i načelo individualnog pristupa svakoj od hrvatskih izvoznih tvrtki. Izrazila je pritom uvjerenje kako će hrvatska diplomacija na ovaj način, uz pružanje podrške svakoj tvrtci na terenu, pridonijeti ostvarivanju hrvatske izvozne ofenzive.

Državna tajnica Matković nazočila je potom, u društvu veleposlanika Francuske Republike u Republici Hrvatskoj M. Francoisa Saint-Paula i gradonačelnika Splita Ivana Kureta, otvorenju prve međunarodne frankofone škole u Osnovnoj školi „Lučac“. Nakon toga, u prostorijama Gradskog poglavarstva Grada Splita sastala se s članovima Konzularnog zbora koji djeluje u Splitu. Tom prigodom upoznala ih je s vanjskopolitičkim prioritetima Republike Hrvatske i organizacijskim promjenama u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija. Počasni konzuli koji žive i rade u Splitu upoznali su državnu tajnicu Matković s aktivnostima koje provode u Splitu, te na području četiri županije koje pokrivaju. Istaknuto je kako osim administrativno-konzularnih poslova i pružanja pomoći građanima zemalja čiji su počasni konzuli, svojim djelovanjem predstavljaju most gospodarske, kulturne i političke suradnje. Zahvalivši se na sastanku doajenka Silvana Kondić, počasna konzulica Kraljevine Nizozemske, istaknula je kako ih je na ovaj način po prvi puta u samostalnoj Hrvatskoj netko pozvao i predstavio im glavne smjernice hrvatske vanjske politike, uz poziv na jačanje i proširenje suradnje.



Priopćenja