Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

MVPEI RH u potpunosti odbacuje navode iz izjave premijera Republike Slovenije g. Janeza Janše

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske u potpunosti odbacuje navode iz izjave premijera Republike Slovenije g. Janeza Janše koje je iznio u govoru na proslavi godišnjice priključenja pokrajine Primorska matici održanoj u nedjelju u Kopru, a koji se tiču granice s Republikom Hrvatskom, prema kojoj bi se otvorena granična pitanja trebala riješiti po načelu pravednosti uzimajući u obzir „demografske i teritorijalne gubitke Slovenaca nakon razgraničenja Italije i bivše Jugoslavije poslije Drugog svjetskog rata“

Budući da je u Sloveniji u tijeku predizborna kampanja očigledno je da je riječ o politiziranju tog pitanja u predizborne svrhe.

Takva izjava, iz koje se može razabrati nezadovoljstvo slovenske strane s granicama koje su postojale u doba bivše države i koje su osamostaljenjem postale međunarodne granice zaštićene međunarodnim pravom i koja u stvari poziva na njihovu promjenu, vezujući to uz neka događanja iz prošlosti, za Republiku Hrvatsku je neprihvatljiva a suprotna je temeljnim načelima međunarodnog prava.

Hrvatski stavovi oko tog pitanja već su od ranije poznati. Republika Hrvatska polazi od temeljnih akata usvojenih na dan proglašenja suverenosti i samostalnosti obiju država, nalaza Badinterove komisije i odredbi međunarodnog prava te se zalaže za njihovo dosljedno poštivanje.

U pogledu rješavanja otvorenih graničnih pitanja Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija podupire daljnji napredak rada međudržavnih povjerenstava osnovanih u skladu s dogovorom dvaju predsjednika vlada postignutom u kolovozu 2007. godine na Bledu, a o čemu je bilo govora i tijekom zadnjeg sastanka ministara vanjskih poslova dviju zemalja u srpnju ove godine.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija ponovno ističe spremnost Republike Hrvatske da se sva otvorena pitanja sa Republikom Slovenijom i dalje nastave rješavati u duhu dobrosusjedstva i suradnje, te poziva slovensku stranu na jednako postupanje.



Priopćenja