Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

U Hrvatskom paviljonu na Svjetskoj izložbi EXPO 2008 u Zaragozi potpisan je ugovor o sudjelovanju Republike Hrvatske na Svjetskoj izložbi EXPO 2010. u Šangaju

U Hrvatskom paviljonu na Svjetskoj izložbi EXPO 2008 u Zaragozi u ponedjeljak, 8. rujna 2008. godine, potpisan je ugovor o sudjelovanju Republike Hrvatske na Svjetskoj izložbi EXPO 2010. u Šangaju

Ugovor su s kineske strane potpisali glavni direktor organizatora Svjetske izložbe Hong Hao i Glavni povjerenik Svjetske izložbe Hua Jun Duo dok je s hrvatske strane ugovor potpisao nacionalni povjerenik za EXPO 2010 Ivica Maričić.

Svjetska izložba EXPO 2010 se održat će u Šangaju na temu „Bolji grad, bolji život“. Vlada Republike Hrvatske potvrdila je sudjelovanje naše zemlje na šangajskoj izložbi i proveden je natječaj za idejno rješenje paviljona. Na natječaju je izabran projekt arhitekta Branka Silađina s motom „Život je između“. To će biti peti uzastopni nastup naše zemlje na Svjetskim izložbama, a značajan je jer se 2010. godine obilježava i 30 godina prijateljstva gradova Zagreba i Šangaja.

U nastavku je ukratko prezentiran hrvatski paviljon koji će biti izgrađen u obliku trga s gradskom ložom na parceli površine 2.000 kvadratnih metara. Trg s gradskom ložom karakterističan je za hrvatsku urbanu tradiciju i predstavlja mjesto okupljanja i razmjene informacija.

Na kraju se obratio i glavni tajnik krovne organizacije za Svjetske izložbe Vicente Gonzalez Loscertales koji je prisutne podsjetio da je Hrvatska na svim Svjetskim izložbama na kojima je nastupila ostvarila iznimno zapažen nastup, te izrazio uvjerenje da će se isto ponoviti i u Šangaju.

Ceremoniji potpisivanja nazočili su dogradonačelnik Šangaja Yang Xiong i hrvatski veleposlanik u Madridu Filip Vučak.



Priopćenja