Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Veleposlaniku Bosne i Hercegovine u RH Aleksandru Dragičeviću izražen oštar protest i zabrinutost MVPEI-a zbog odluke Središnjeg izbornog povjerenstva BiH da se ne prizna registracija za izlazak na lokalne izbore dijela bosansko-hercegovačkih birača s podr

Pomoćnik ministra vanjskih poslova i europskih integracija Neven Pelicarić pozvao je u četvrtak, 28. kolovoza 2008. godine, veleposlanika Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj Aleksandra Dragičevića kako bi mu izrazio oštar protest i zabrinutost Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija zbog odluke Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine da se ne prizna registracija za izlazak na lokalne izbore dijela bosansko-hercegovačkih birača s područja bosanske Posavine, a koji trenutno žive na teritoriju Republike Hrvatske

Ova odluka začuđuje posebno stoga jer su do sada uvjerenja o državljanstvu koje se nastoje osporiti bila redovito prihvaćana u svim dosadašnjim izbornim ciklusima od Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine. Sumnju u dobru namjeru ove odluke potkrepljuje činjenica da se prognanim Hrvatima iz Bosne i Hercegovine, žrtvama i stradalnicima rata, osporava njihova registracija nakon isteka redovitog roka za registraciju.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija drži da se zainteresiranim građanima za izlazak na izbore ne smije oduzeti ostvarivanje toga prava, već ih nadležne državne ustanove Bosne i Hercegovine trebaju uputiti i pomoći im da ga ostvare na što lakši način, a osobito jer se radi o izbjeglim i prognanim građanima.

Nemogućnost ostvarivanja njihovog biračkog prava značilo bi njihovu diskriminaciju, kršenje građanskih prava, izravan utjecaj na rezultate lokalnih izbora kroz ostvarivanje jednonacionalnih vijeća općina i gradova i u konačnici onemogućavanje njihovog povratka i života u Bosni i Hercegovini.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija u više je navrata isticalo da je konstitutivnost i ravnopravnost sva tri naroda od presudnog značenja za opstanak i budućnost Bosne i Hercegovine. Onemogućavanjem ostvarenja biračkog prava samo jednom narodu dovode se u pitanje spomenuta načela što smatramo neprihvatljivim i neodrživim.



Priopćenja