Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković boravio je u službenom posjetu Helenskoj Republici

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske Gordan Jandroković boravio je u srijedu, 23. srpnja 2008. godine, u Ateni, u službenom posjetu Helenskoj Republici, u sklopu kojeg se susreo sa svojim domaćinom, ministricom vanjskih poslova Helenske Republike Dorom Bakoyannis, a primio ga je i predsjednik Parlamenta Dimitris Sioufas

U razgovoru ministra Jandrokovića s visokim dužnosnicima Helenske Republike odnosi dvaju zemalja ocijenjeni su kao partnerski i prijateljski, te bez otvorenih pitanja. Ministar Jandroković uputio je zahvalu Helenskoj Republici na stalnoj potpori koju pruža Hrvatskoj u ostvarenju njezinih prioritetnih vanjskopolitičkih ciljeva – punopravnom članstvu u EU i NATO-u, kao i na potpori za ulazak u Vijeće sigurnosti UN-a. Izrazio je pritom nadu kako će Protokol o pristupanju Hrvatske NATO-u biti ratificiran u predviđenom roku od strane svih država članica, te da će Helenska Republika u tome biti jedna od prvih. Govoreći o proširenju EU-a ministar Jandroković istaknuo je kako Hrvatska ispunjava svoj dio posla, te kako je do kraja lipnja na verifikaciju Europskoj uniji dostavila sve dokumente potrebne za ispunjenje mjerila za otvaranje preostalih poglavlja, ponovivši kako su prioritetni ciljevi Republike Hrvatske otvaranje svih poglavlja do kraja 2008. godine, a zatvaranje pregovora do jeseni 2009. godine.

U razgovoru s ministricom vanjskih poslova Dorom Bakoyannis ministar Jandroković dodatno se osvrnuo na mogućnosti unaprjeđenja gospodarske suradnje između dviju zemalja, istaknuvši kako je u prošloj godini ukupni iznos trgovinske razmjene iznosio 90 milijuna USD. Zbog obostranih gospodarskih potencijala sugovornici su se složili kako gospodarska suradnja može biti još veća i u područjima brodogradnje, energetike, transporta, graditeljstva i turizma. Ministar Jandroković u tom je smislu pozdravio prijedlog za održavanjem sastanka Zajedničkog odbora za gospodarsku suradnju u Ateni u studenome 2008. godine, kao i najavljeni posjet grčkih poduzetnika Hrvatskoj u listopadu ove godine.

U cilju bržeg napredovanja gospodarskih odnosa obostrano je podržana namjera Croatia Airlinesa o uspostavi izravne zračne linije Zagreb-Atena čim se za to stvore tehnički uvjeti. Ministar Jandroković istaknuo je kako Hrvatska također smatra izgradnju Jadransko-jonske autoceste od visokog značaja za obje zemlje, te izrazio nadu kako će predsjedanje Helenske Republike Jadransko-jonskom inicijativom od 2008. do 2009. godine, uz predstavljene prioritete zaštite okoliša i razvoja prometne infrastrukture, dati dodatan poticaj ovom projektu. Okvir za zajedničke inicijative razvoja prometne infrastrukture i općenito bolju povezanost jadranskih morskih i zračnih luka obje strane potvrdile su i u uspostavi suradnje u sklopu Unije za Mediteran, čijom je članicom Hrvatska postala 13. srpnja ove godine. Sugovornici su raspravili i situaciju u jugoistočnoj Europi, složivši se kako je euroatlantska perspektiva svih zemalja regije najbolji način postizanja trajne stabilnosti i mira u ovom dijelu Europe i okvir za trajno rješenje preostalih otvorenih pitanja.

Jedna od tema razgovora bio je i slučaj nepravomoćno osuđenog kapetana Kriste Laptala. Ministar Jandroković izvijestio je ministricu Bakoyannis o reakciji u Hrvatskoj na prvostupanjsku presudu te istaknuo interes za daljnji tijek procesa. Ministrica Bakoyannis pokazala je razumijevanje za iskazanu brigu naglasivši kako je ovaj slučaj u domeni neovisnog pravosudnog sustava u koji se politika ne može miješati.

Priopćenja