Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković primio je izaslanstvo Senata Republike Čile

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković primio je u utorak, 15. srpnja 2008. godine, izaslanstvo Senata Republike Čile na čelu s potpredsjednikom Senata Baldom Prokuricom

Ministar Jandroković izrazio je zadovoljstvo posjetom čileanskoga izaslanstva i spremnošću za jačanjem bilateralnih odnosa i parlamentarne suradnje. Obostrano je ocijenjeno kako dvije zemlje održavaju tradicionalno vrlo dobre odnose i sadržajnu suradnju, kako na bilateralnoj, tako i na multilateralnoj razini.

Sugovornici su se složili da je temelj takvih odnosa i čvrsta poveznica između dvaju naroda i država brojna zajednica Hrvata i njihovih potomaka u Čileu. Na bilateralnom planu zajednički je interes intenzivirati gospodarsku suradnju, koja još uvijek nije dostatno razvijena, pri čemu je ministar Jandroković istaknuo povoljan zemljopisni položaj Hrvatske, sa suvremenom infrastrukturom i lukama koje mogu služiti kao most za ostala tržišta zemalja jugoistočne Europe. Čileanska strana istaknula je interes za suradnju u području brodogradnje i energetike.

Ministar Jandroković naglasio je kako Hrvatska ima istaknutu ulogu u jugoistočnoj Europi kao zemlja koja aktivnom politikom suradnje sa svim susjednim državama doprinosi stabilizaciji odnosa, mira i sigurnosti.



Priopćenja